Стойнев: Никой не поставя под въпрос реализацията на „Южен поток”

Стойнев: Никой не поставя под въпрос реализацията на „Южен поток”
„За една година изпълних своята задача и придвижих проекта „Южен поток” на ново ниво", заяви министър Стойнев. Снимка: banks.dir.bg
A A+ A++ A

„За една година изпълних своята задача и придвижих проекта „Южен поток” на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта „Южен поток” и необходимостта от него. В рамките на ЕС, благодарение на усилията ми има консолидирана позиция „за” проекта на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия.

Ние ще я препотвърдим по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата”, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, съобщиха от икономическото ведомство. По думите му, комисарят Йотингер чрез тази обща позиция бе ангажиран да преговаря с руската страна “не дали, а как да се реализира проекта. Това беше ефективният ход - обща позиция „за” „Южен поток” и отстояването му чрез ЕК. Само отделни усилия на страните не биха били достатъчни. В България общественото мнение е категорично за проекта – 64% от българите го одобряват”, каза още Стойнев.

“Ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции – проектът „Южен поток” изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. В момента споровете са концентрирани върху това, как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст. Вече са готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, Междуправителственото споразумение и статута на компанията „Южен поток”, посочи Стойнев.

 

#Унгария #Австрия #Хърватска #Словения #Италия #Южен поток #Драгомир Стойнев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"