Калфин: Спирането на „Южен поток” е импровизирано решение

Калфин: Спирането на „Южен поток” е импровизирано решение
„Ако това решение е било взето преди това или, ако има нужда от допълнително решение на Министерския съвет, то сигурно не беше времето пресконференцията с американските сенатори, за да бъде обявено”, посочи Калфин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Срещата на премиера Пламен Орешарски със сенаторите Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи е най-неподходящото място да се обяви каквото и да е решение по проекта „Южен поток”. Това показва една позорна позиция, в която правителството т.е. премиерът взима импровизирано решение след среща с американски сенатори. Това каза Ивайло Калфин от АБВ, цитиран от „Фокус”.

„Ако това решение е било взето преди това или, ако има нужда от допълнително решение на Министерския съвет, то сигурно не беше времето пресконференцията с американските сенатори, за да бъде обявено”, посочи Калфин.

По думите му е очевидно, че процедурата, с която беше обявен изпълнител на конкурса е компрометирана.

„За това бяхме предупредени от ЕК и въпреки това, правителството направи тази процедура. Видяхме, че след това получихме писмо, че ще подлежим на санкция, ако я продължим”, каза Калфин.

Според него това означава, че правителството трябва да анулира процедурата за избор и да я направи, както досега с обществена поръчка.

По думите на Калфин на второ място стои въпросът с договаряне на целия проект в съответствие с изискванията на ЕС. Правителството там продължава да се крие зад комисаря Йотингер, вместо само да започне преговори, каза той.

Третият проблем според Калфин е свързан с това въобще „ще го има или няма да го има „Южен поток”. По думите му нито един от тях не е свързан с разговор с американските сенатори, и нито един от тях не е свързан със спирането на проекта и неговото „поредно забатачване”.

„Южен поток” очевидно е един полезен за Европа проект, полезен за България проект. Той трябва да бъде направен по европейските правила и той трудно може да бъде заменен било с внос на газ от САЩ, било с проучване на шистов газ или някакъв друг начин”, каза още Ивайло Калфин.

#Ивайло Калфин #Южен поток #спиране #европейско #законодателство #САЩ #сенатори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"