Президентът подкрепя „Южен поток“, но по европейски

Президентът подкрепя „Южен поток“, но по европейски
Плевнелиев и сенаторите от САЩ споделиха позицията за необходимостта от силен и единен глас на Европа по отношение на кризата в Украйна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев потвърди пред сенаторите Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи позицията си в подкрепа на изграждането на проекта „Южен поток“, но в синхрон с европейското законодателство и на пазарна основа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По-рано в неделя премиерът Пламен Орешарски обяви, че е разпоредил спиране на всички действия по изграждането наЮжен поток, докато не се постигне разбирателство с Брюксел за газопровода.

По отношение на енергийната сигурност беше подчертана енергийната уязвимост на страни като България от един доставчик на енергоресурси, което изисква повече свързаност на регионално и европейско ниво и диверсификация както на източниците, така и на трасетата за доставка.

Плевнелиев и сенаторите от САЩ споделиха позицията за необходимостта от силен и единен глас на Европа по отношение на кризата в Украйна. Президентът припомни категоричната българска позиция в подкрепа на суверенитета, единството и териториалната цялост на страната.

Сенаторите Маккейн, Джонсън и Мърфи посочиха, че една от целите на източноевропейската им обиколка е да призоват за единен глас на Европа по кризата в Украйна, както и да подкрепят сигурността и стабилността на страните от Централна и Източна Европа в контекста на събитията на изток от региона.

Необходимостта от увеличение на бюджетите за отбрана на страните от НАТО до изискваните 2 на сто от БВП също беше подчертана по време на разговора.

Съединените щати ще продължат да подкрепят източноевропейските си партньори и в рамките на лансираната от президента Обама програма на стойност 1 млрд. щ.д. за засилване на отбранителното сътрудничество със страните от региона.

#президент #Росен Плевнелиев #подкрепя #Южен поток #европейско #законодателство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »