Албания: Етническо разделяне на Косово? Aбсурд!

Албания: Етническо разделяне на Косово? Aбсурд!
Премиерите на Македония и Албания Никола Груевски (вляво) и Сали Бериша се срещнаха в Скопие в сряда. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Албания се противопоставя на разделението на Косово по етнически признак, обяви при посещение в Скопие албанският министър-председател Сали Бериша.

„Разделянето на Косово е абсурдна идея, а зачитането на границите на Косово е от ключово значение за интересите на всички страни в региона“, заяви Бериша на съвместна пресконференция с македонския си колега Никола Груевски в столицата на Македония, цитиран от „Синхуа“.

Бериша добави, че „времето, когато хората вървяха по улиците с карти за деленето на Косово, е отминало“.

Въпреки че над 90% от двумилионното население на Косово се състои от етнически албанци, част от Северно Косово е населена с етнически сърби, които се стремят към присъединяване на района си към Сърбия или поне към широка автономия.

През последните месеци ситуацията в Северно Косово привлече международното внимание заради протестите от страна на местните етнически сърби, които многократно блокираха две ГКПП-та на границата между Косово и Сърбия въпреки усилията на силите на НАТО КФОР да овладеят ситуацията.

Бившата сръбска провиниция Косово обяви едностранно независимост от Сърбия през февруари 2008 г. и до момента е призната от 87 суверенни държави от 193 страни – членки на ООН; освен Сърбия важни държави, които не признават независимостта на Косово, са Русия, Китай и пет от 27-те страни – членки на ЕС: Испания, Гърция, Румъния, Словакия и Кипър.

#министър-председател на Македония #Никола Груевски #Северно Косово #етнически албанци #етнически сърби #Скопие #министър-председател на Албания #Сали Бериша #Македония #Албания #Косово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници