ДПС ще подкрепи кабинета при вота на недоверие

ДПС ще подкрепи кабинета при вота на недоверие
Цонев е категоричен, че ДПС ще подкрепи кабинета "Орешарски" при гласуване вота на недоверие следващата седмица. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДПС ще подкрепи правителството при гласуването на вота на недоверие заради финансовата политика. Това заяви пред "Дарик" председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. По думите му „правителството ще подаде оставка, когато двете партии, които го подкрепят, се разберат по този въпрос".

Йордан Цонев бе категоричен, че не може именно ГЕРБ да поиска вот по финансовата политика, защото кабинетът „Орешарски" води много по-добра финансова политика от кабинета „Борисов".

Според него дефицитът в бюджета е по-висок, защото имаме над 500 млн. лева плащания по „Околна среда".

„Имаме проблем с европрограмите и този проблем трябва да бъде изчистен. Ако ме питате кой е виновен, трябва да отговоря, че вината се разполага върху три правителства", каза още Цонев.

По отношение въвеждането на задължителен вот, каквато идея предложи Сергей Станишев в петък, Цонев заяви, че ДПС е против задължителното гласуване от морални съображения, въпреки че с подобна законодателна промяна ще се увеличи вотът за партията.

По думите му сред хората, които подкрепят ДПС, има много, които никога не са отивали до урните по време на избори. „ДПС ще увеличи подкрепата си от 600 000 гласа, но аргументите ни против са ценностни", заяви още Цонев.

Пред БНТ Цонев заяви, че ДПС ще води разговори с БСП относно хоризонтите към предсрочни избори. "Ако хоризонтът е до юли, няма да има ремонт на кабинета", каза още той. "Стандард енд Пуурс може да ни намали рейтинга заради политическата нестабилност", допълни Цонев.

Йордан Цонев посочи, че правителството е имало за цел да стабилизира цялостния икономически цикъл, което до голяма степен е постигнато. Той сподели, че не подкрепя еуфорията на Борисов и Реформаторския блок след евроизборите, по-скоро има загриженост за политическата и икономическа стабилност.

Зам.-председателят на ДПС изрази надежда, че българският избирател ще зададе по-стабилна формула на управление, за да може едно следващо правителство да изкара пълен мандат.

На въпрос кой трябва да поеме инициативата за предстоящите разговори за бъдещето на правителството, Цонев посочи, че това трябва да е мандатоносителят, а именно БСП.

#Йордан Цонев #ДПС #Сергей Станишев #вот на недоверие #предсрочни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"