Разузнавателни служби ползват мрежата на "Водафон" за подслушване

Разузнавателни служби ползват мрежата на "Водафон" за подслушване
В документа от „Водафон”, която оперира в 29 страни и има над 400 милиона абонати, се прави подробно описание на съществуващите правни норми, които позволяват мобилната мрежа да се използва за подслушване. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британският телекомуникационен гигант „Водафон“, който е и най-големият телефонен оператор в Западна Европа и втори в света, разкри, че разузнавателните служби на редица държави се занимават с подслушване на разговори по неговите линии за връзка.

Информацията се съобщава в доклад на компанията, публикуван в петък.

В документа от „Водафон”, която оперира в 29 страни и има над 400 милиона абонати, се прави подробно описание на съществуващите правни норми, които позволяват мобилната мрежа да се използва за подслушване.

Те варират от необходимостта да се получи специално разрешение на съда, както това се случва във Великобритания, до почти неограничен достъп до телефонни линии в няколко други държави.

По този начин, в шест държави, където “Водафон“ действа, правителствените служби имат пряк достъп до телефонната мрежа, което позволява на трети страни “да подслушват разговори и да ги записват”.

Компанията не посочва държавите, тъй като това е забранено от действащото в тях законодателство.

#подслушване #разузнавателни служби #Водафон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »