Станишев прегърна предложение на ГЕРБ, само за да накаже Местан

Станишев прегърна предложение на ГЕРБ,  само за да накаже Местан
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Сергей Станишев поиска въвеждане на задължително гласуване, защото само масирано участие на хората в изборите прави властта легитимна. "Необходима е легитимност, а тя се постига само, ако гласът на хората наистина тежи. Рестартът на държавата за силно демократично и легитимно управление изисква на този етап промени – законодателни и конституционни, ако е необходимо, които да доведат до задължително гласуване."

Изказването на Станишев бе разтълкувано като отговор на атаката на Лютви Местан от вчера, че правителството е изчерпало възможностите си и вървим към предсрочни парламентарни избори. Лидерът на БСП е наясно, че при задължителен вот, процентите на ДПС ще са много по-малко и едва ли участието на движението в бъдещо правителство ще е толкова значимо.

Интересно е, че Станишев предлага вариант, който през февруари дори не пожела да обсъжда. Тогава депутатите от ГЕРБ предложиха в новия Изборен кодекс да влезе задължително гласуване, мажоритарен избор на 32-ма депутати и електронен вот за българите в чужбина. 

Преди месеци президентът Росен Плевнелиев предложи на Народното събрание да вземе решение за провеждането на национален референдум по въпроси, свързани с промени в Изборния кодекс относно мажоритарния избор на част от народните представители, задължително и електронно гласуване. Инициативен комитет направи подписка за провеждане на референдум и събра около 600 000 подписа. След проверка на ГРАО обаче се е оказа, че 463 000 от тях са валидни. По смисъла на закона председателят на Народното събрание Михаил Миков беше длъжен да даде възможност на организаторите да поправят нередовностите в едномесечен срок. Вместо това папката с подписите бе „скрита в чекмеджето“, а Миков две седмици се криеше от организаторите. Преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки, който е в Инициативния коминет се оплака, че не им се дава възможност да досъберат подписите, защото явно референдумът не е в интерес на управляващите.

Интересът обаче не е постоянна величина – особено, когато става въпрос за наказателна операция. Оказа се, че за Станишев е по-лесно да преглътне задължителното гласуване, предложено от ГЕРБ и президента,  вместо да остави „неверния“ политически партньор ненаказан.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"