Евгений Дайнов: БСП ще се спаси, ако се съгласи на избори

Евгений Дайнов: БСП ще се спаси, ако се съгласи на избори
Според политолога БСП прави неправилен прочит на резултатите от изборите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изявлението на лидера на ДПС в четвъртък беше трус, рязка промяна на съотношението на силите между ДПС и БСП, коментира политологът Евгений Дайнов пред БНР.

„ДПС очевидно решава, че е водещият партньор. Аз мисля, че всички подозират, че ДПС прави това, което прави обичайно в такива ситуации още от появата си на политическата сцена – да иска неща от отслабения си партньор. Всички подозираме, че ДПС са поискали нещо, което не са получили, и си правят вече дългосрочни сметки дали да бъдат още време с БСП, или да се освободят и да търсят други партньори“, заяви Дайнов.

Според политолога БСП прави неправилен прочит на резултатите от изборите.

„Дали са искали от Лютви Местан нещо, или просто са решили, че е време да дадат отпор, преди да бъдат напуснати от свои гневни членове и симпатизанти, аз не знам. Но искри между БСП и ДПС прехвърчат зад кулисите доста отдавна“, коментира политологът.

По думите му речта на Лютви Местан в нощта на изборите е съдържала отчетливи сигнали, че ще искат нещо.

„Забележете, че повод за всички анонси от вчера е един анализ на Иван Костов в качеството му на научен работник, че ДПС са закачени завинаги за БСП. И ДПС се взривяват. Аз мисля, че Иван Костов е напипал там, където ги боли. И те не искат да са закачени за БСП, защото си мислят, че е партия на отмиране, а ДПС не иска да потъва заедно с БСП, и си отвориха това, което Ахмед Доган наричаше поливалентност“, коментира Дайнов и допълни:

„Беше много лесно да се изчисли поведението на БСП, ако бяха излезли горе-долу наравно с ГЕРБ на евроизборите. От интерес за БСП би било те да произведат изборите до края на годината, от позиция на паритет с ГЕРБ. Сега, с това голямо изоставане от ГЕРБ, аз продължавам да мисля, че тяхното спасение е в някакво решително действие, те да яхнат събитията. Да кажат „Добре. Ние разпускаме парламента и отиваме на избори“. Обаче, ако са си повярвали, че са рязко отслабени и са на угасване, може би ще се борят за тази власт до последно, надявайки се чрез нея да възстановят някакво доверие. Затова тази пресконференция на БСП, която очакваме, ще бъде историческа. От това решение, което те ще вземат, ще зависи бъдещето на партията“.

#ДПС #БСП #Евгений Дайнов #Дайнов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"