Обмислят сливане на НАП и митниците

Обмислят сливане на НАП и митниците
„В тази идея има много голям смисъл за подобряване на координацията между двете институции“, коментира вчера финансовият министър Петър Чобанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на финансите подготвя законопроект, който предвижда Агенция „Митници“ и НАП да се слеят. Такъв модел се прилага в няколко европейски държави, сред които Великобритания, Румъния и Холандия, съобщи „Труд“.

Идеята за създаването на приходна мегаагенция  беше лансирана от ДПС още през 2005 г. Основният аргумент за сливането на двете структури е, че това ще подобри обслужването на фирмите и гражданите и ще улесни извършването на ревизии и проверки, което ще повиши приходите.

„В тази идея има много голям смисъл за подобряване на координацията между двете институции“, коментира вчера финансовият министър Петър Чобанов. Той обясни, че ако има съгласие за осъществяването, тя трябва да стане на етапи.

Според депутата от БСП Георги Кадиев този модел не е удачен за България и по думите му най-вероятно ще доведе до „по-лоша събираемост, а не до по-добра“. Той припомни, че информационните системи на двете агенции са коренно различни.

#сливане #НАП #митници #Петър Чобанов #мегаагенция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници