Министър Стойнев заминава на работно посещение в Китай

Министър Стойнев заминава на работно посещение в Китай
Представители на над 20 български компании ще придружат министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на работното му посещение в Китай. Снимка: www.24chasa.bg
A A+ A++ A

Представители на над 20 български компании ще придружат министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на работното му посещение в Китай в периода 6-10 юни. По време на посещението си Стойнев ще се срещне с министъра на търговията на Китай г-н Гао Хучън, както и с други висши представители на китайското правителство и големи китайски компании в сферата на енергетиката, строителството, леката промишленост и туризма, съобщиха от икономическото ведомство.

На 8 юни в град Нинбо министър Стойнев ще участва в министерската конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа. Ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между европейските страни и Китай, както и разширяването на търговския стокообмен, увеличаването на съвместните инвестиции и сътрудничеството в изграждането на инфраструктурни обекти.

Преди министерската конференция ще бъде открит и ежегодният международен панаир за потребителски стоки в град Нинбо. Конференцията в Китай е продължение на проведената в Румъния през месец ноември 2013 г. втора Среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, където българската делегация бе ръководена от премиера Пламен Орешарски.
Китай е на второ място след Турция по износ сред страните извън Европейския съюз. През 2013 г. стокообменът между България и Китай е 1.875 млрд. щатски долара (увеличение със 7.8% спрямо 2012 г.). Износът ни е 862 млн. долара (13.1% ръст), а вносът - 1.013 млрд. долара (ръст от 2.9%).

#Драгомир Стойнев #Стойнев #министър #Нинбо #Китай #Европа #Орешарски #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"