Принц Фелипе става крал на Испания на 18 юни

Принц Фелипе става крал на Испания на 18 юни
Принц Фелипе става крал на Испания на 18 юни. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Принц Фелипе ще бъде коронован като крал на Испания на 18 юни в испанския парламент, според говорителя на парламента Хесус Посада.

Припомняме, че крал Хуан Карлос обяви, че абдикира от трона в понеделник, което предизвика шокирани реакции из цяла Европа, а в Испания бе повод за протести.

Монархът свика извънредно правителствено заседание във вторник и отбеляза, че за абдикацията ще бъде необходимо одобряването на закон от Сената. В речта си 76-годишният монарх изрази „желанието за обновление и поправяне на грешките“.

Хуан Карлос посочи, че синът му „има зрелостта, подготовката и чувството за отговорност, които са необходими, за да застане начело на държавата“.  Като причина за своята абдикация той посочи, че „настоящата икономическа криза на страната изисква енергията на новото поколение“.

Припомняме, че хиляди испанци излязоха по улиците на големите градове в страната във вторник, за да настояват за провеждане на референдум за бъдещето на монархията. Организацията им бе направена спонтанно в социалните мрежи веднага след като бе съобщено, че 76-годишният крал Хуан Карлос ще абдикира в полза на сина си принц Фелипе. 

Републиканците от цялата страна скандираха: Borbones, a las elecciones! („Семейство Бурбон, на избори“).

#Испания #Хуан Карлос #принц Фелипе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници