Бареков ще съди Нова телевизия и бТВ за репортажи за купуване на гласове

Бареков ще съди Нова телевизия и бТВ за репортажи за купуване на гласове
От партията казват, че ще подадат сигнал до прокуратурата срещу представители на „Протестна мрежа“ за рекет, шантаж и изнудване „с цел сплашване на нашите симпатизанти и прекратяване на дарителската дейност за партията“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нова телевизия представи репортаж в предаването си „Разследване“ в четвъртък сутринта, който разкрива схема за купуване на гласове на изминалите избори за европейски депутати.

В изборния ден граждани сигнализирали в медията, че са били вербувани за наблюдатели чрез служители на водеща фирма за бързи кредити. 

Въпреки че наблюдателите трябва да са неплатени, служителка на фирмата се свързала с конкретни граждани две седмици преди изборите, за да ги вербува за наблюдатели срещу 50 лева на човек. 

Хората от средното ниво – между партията и купените наблюдатели, посочват, че поръчката идва от „България без цензура“. 

Екип на Нова телевизия предложи на хората, подали сигнали за схемата, да бъдат записани със скрита камера, за да докажат, че наистина им се плаща.

Служителка на две сдружения, близки до „България без цензура“, се разплатила с наблюдателите вечерта на изборния ден. 

Според журналиста Марин Николов има два варианта за купуването на тези гласове по този начин.

„Първият вариант е купуване на гласове чрез наблюдателите, а вторият е манипулиране на протоколите“, обяснява журналистът. 

Има два варианта и за връзката с фирмата за бързи кредити. Единият вариант е да е по поръчка на шефовете, а вторият - служители на своя глава да са го правили.

Служителката, която бе заснета със скрита камера, отрича да е плащано на наблюдатели, както и да има връзка с „България без цензура“. 

Работодателят й също отрича да има връзка със случая.

„Ако са налице данни, че наши служители са извършили действия, свързани с нарушения на нормативните актове в областта на изборния процес, напълно се разграничаваме от подобни действия. Ако такива са извършени, то това е направено изцяло по лична преценка на конкретния човек. Компанията и нейното ръководство никога не се е опитвала да влияе на служителите си в този смисъл. Подобни сигнали трябва да се разглеждат от компетентните органи и ние сме готови да им съдействаме“, казват от фирмата за бързи кредити.

Партията на Николай Бареков „България без цензура“ съобщи, че ще съди бТВ и Нова телевизия, тъй като „медиите излъчват манипулативни репортажи, за да шантажират симпатизанти на партията“.

„Във връзка с режисираните внушения, излъчени днес в двата сутрешни блока на бТВ и Нова телевизия, заявяваме, че ще си потърсим правата по съдебен ред и ще докажем, че излъчените репортажи, които нямат нищо общо с разследващата журналистика, са чиста манипулация“, казват от ББЦ.

„Тази атака издава общия кукловод на двата уж най-гледани сутрешни блока, които си позволяват да канят и показват всякакви хора, нарушавайки всички етични норми и принципи, без да потърсят другата гледна точка“, заявяват от партията на Бареков.

„Нека журналистите от Нова телевизия отговорят дали е вярно, че са подбудили, насърчили и окуражили обикновени граждани да вземат пари с цел да бъдат заснети и да създадат фалшива сензация? Нека журналистите от бТВ отговорят защо до този момент няма нито едно разследване за купуване на гласове и нарушения на Изборния кодекс от страна на ГЕРБ и ДПС, въпреки че данните за това са брутални“, посочват от ББЦ.

От партията казват, че ще подадат сигнал до прокуратурата срещу представители на „Протестна мрежа“ за рекет, шантаж и изнудване „с цел сплашване на нашите симпатизанти и прекратяване на дарителската дейност за партията“.

#Николай Бареков #България без цензура #избори #европейски депутати #купуване на гласове #бТВ #Нова телевизия #разследване #схема #наблюдатели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »