Закриването на транспортна полиция поставя в риск националната сигурност?

Закриването на транспортна полиция поставя в риск националната сигурност?
Експерти от организацията са подадали заявление за достъп до обществена информация към министър Йовчев – колко служители има „Транспортна полиция“ и колко - КАТ. Снимка: econ.bg
A A+ A++ A

Сдружението „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“ алармира, че решението на правителството да закрие „Транспортна полиция“ поставя в риск националната сигурност. По повод изтеклата в медиите информация, че се готви закриването на „Транспортна полиция” и сливането й с „Охранителна полиция“ и жандармерията, сдружението настоява министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев да даде публично обяснение.

„За нас е изключително скандално, че се пести от звена, където и без това не достигат хора. В същото време министър Йовчев не коментира колко служители има КАТ и не смята ли, че разходите там са в пъти по-високи от тези в „Транспортна полиция“. За нас това показва, че железницата продължава да не е приоритет на правителството, независимо че носи в пъти по-малко разходи на обществото“, се казва в позиция на сдружението.

Експерти от организацията са подадали заявление за достъп до обществена информация към министър Йовчев – колко служители има „Транспортна полиция“ и колко - КАТ. Те настояват за прозрачност, дебат и за реципрочност при стремежа за „намаляване на разходите“.

Според тях това е поредната стъпка към ликвидирането на жп сектора у нас и показва пълна приемственост в политиката на съсипването на охранителната дейност в железницата през последните 20 години.

„Ние се питаме дали зад тези действия не стои умисъл, целящ да се поставят в риск освен пътниците у нас и тези в пуснатите наскоро международни влакове София-Солун, Будапеща-Русе-Бургас и Видин-Крайова“, питат от организацията.

#Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт #сдружение #Транспортна полиция #позиция #Цветлин Йовчев #КАТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »