Грузия пуска Русия в Световната търговска организация

Грузия пуска Русия в Световната търговска организация
Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън (в средата) с руския президент Медведев (вдясно) и руския външен министър Лавров (вляво) в Москва през март 2011 г., когато САЩ официално подкрепи Русия за членство в СТО. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Грузия и Русия са подписали двустранен договор, уреждащ споровете им, с което фактически отпада последната пречка пред дългоочакваното руско членство в Световната търговска организация.

Така последната голяма световна икономика, която не е част от СТО, се очаква да финализира присъединяването си през 2012 г.

„Грузия и Русия подписаха споразумението, което премахва и последната пречка пред членството на Москва в Световната търговска организация, съобщи грузинският пратеник на преговорите между двете страни Зураб Чиаберишвили, цитиран от световните агенции.

Подписването на документа с Грузия в седалището на СТО в Женева все още не е потвърдено официално от руска страна, но в края на миналата седмица именно преговарящият по приемането на Русия в СТО Максим Медведков съобщи, че е постигнато съгласие в Берн, Швейцария, където се провеждаха преговорите между двете страни с посредничеството на Швейцария.

Споразумението предвижда международно наблюдение на трансграничната търговия през подкрепяните от Москва сепаратистки региони на Грузия Абхазия и Южна Осетия; първоначално руснаците бяха против подобно външно наблюдение.

СТО е международна организация, създадена на 1 януари 1995 година с цел да координира либерализацията на международната търговия като продължител на основаното през 1947 година Общо споразумение за митата и търговията (ГАТТ).

Русия се опитва да се присъедини към Световната търговска организация (първоначално ГАТТ) от 1993 г., но членството й беше блокирано от ветото на страни, които вече са в организацията.

Тя изглади спорните си въпроси със САЩ през 2010 г. и с ЕС през 2011 г., но Грузия продължаваше да блокира членството й преди всичко заради обтегнатите политически отношения след кратката война между двете страни от август 2008 г., последвана от подпомогнатото от Русия отцепване на две грузински провиниции – Южна Осетия и Абхазия.

С вдигането на грузинското вето приемането на Русия в СТО най-вероятно ще е факт в рамките на няколко месеца.

#Русия #СТО #Световната търговска организация #Грузия #Абхазия #Южна Осетия #войната между Русия и Грузия през 2008 #ЕС #САЩ #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »