Вигенин: Разширяването на ЕС трябва да продължи

Вигенин: Разширяването на ЕС трябва да продължи
Кристиан Вигеин призова към укрепване на икономическите връзките между страните от Западните Балкани и за приоритетно развитие на транспортната и енергийна инфраструктура. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Активната работа по разширяването на ЕС трябва да продължи. Това каза българският външен министър Кристиан Вигенин на конференция за Западните Балкани, организирана от Министерството за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия.

Кристиан Вигеин призова към укрепване на икономическите връзките между страните от Западните Балкани и за приоритетно развитие на транспортната и енергийна инфраструктура, съобщиха от МВнР.

Вигенин посочи, че е от изключителна важност големите чуждестранни инвеститори да виждат в Западните Балкани единен пазар, способен да осигури стабилност на вложенията им, а така също изтъкна пряката връзка между утвърждаването на върховенството на закона и икономическото развитие.

Министърът заяви, че в светлината на последните европейски избори е необходимо не само държавите от Западните Балкани да продължат усилията си за изпълнение на критериите за членство, но и самият ЕС да предприеме мерки, за да стане по-привлекателен както за европейските граждани, така и за гражданите на страните-кандидатки.

Той призова бъдещата Европейска комисия да продължи активната работа по разширяването на ЕС и изрази надежда политиката по разширяване да бъде поверена на силен, ангажиран и мотивиран еврокомисар.

#Кристиан Вигенин #Европа #Западните Балкани #инвеститори #Австрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »