ЕК разясни процедурата срещу България - иска преразглеждане на "Южен поток"

ЕК разясни процедурата срещу България - иска преразглеждане на "Южен поток"
"Основната ни тревога е, че дружеството „Южен поток – България” е получило договор да проектира, финансира, изгради и използва газопровода без прозрачна и конкурентна процедура, необходима за подобни случаи", посочва Еврокомисията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Говорителят на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер Сабине Бергер заяви, че Европейската комисия не блокира изграждането на газопровода „Южен Поток“, а единствено иска той да отговаря на европейските закони.

В понеделник ЕК съобщи, че открива наказателна процедура срещу България заради започналото строителство на отсечката от газопровода в страната ни.

„Многократно и ясно заявихме, че вложенията във всяка енергийна инфраструктура в ЕС трябва да бъдат съобразени с всички европейски правила - за енергетиката, конкуренцията, обществените поръчки”, посочи Бергер.

“ЕК вече изясни, че сключените междуправителствени споразумения с Русия за изграждането на газопровода „Южен поток” не отговорят на съответните изисквания. Тези споразумения не съответстват на основни положения от третия енергиен пакет”, отбеляза говорителят.

“В началото на тази година бе обособена работна група с представители на ЕК и на Русия, досега са се състояли две заседания на техническо равнище. Обръщането на Русия към Световната търговска организация с жалба срещу третия енергиен пакет подкопава основите на тази работна група. Затова в своята европейска енергийна стратегия ЕК настоя за спирането на „Южен поток” до пълното му съобразяване с европейското законодателство. Проектът трябва да бъде преразгледан според приоритетите на ЕС в областта на енергийната сигурност”, допълни Бергер.

Говорителят на еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния Антоан Коломбани отбеляза, че ЕК е изпратила официално писмо до България в понеделник за нарушения на европейското законодателство в областта на обществените поръчки по отношение на „Южен поток”.

„Предприехме тази наказателна процедура, защото работата по газопровода ще започне всеки момент, трябваше да действаме спешно”, посочи той.

“Очакваме и от останалите държави от ЕС, част от пътя на газопровода, да сключват договори с обществени средства в пълно съответствие с договорите на Общността”, отговори Коломбани на въпрос защо ЕК действа само срещу България.

„Ако е необходимо, ще вземем мерки и срещу останалите държави от ЕС по трасето”, увери той.

„Според нас България не е спазила законодателството в областта на обществените поръчки. Основната ни тревога е, че дружеството „Южен поток – България” е получило договор да проектира, финансира, изгради и използва газопровода без прозрачна и конкурентна процедура, необходима за подобни случаи. Европейското законодателство предвижда правила за прозрачност, недискриминация и еднакво отношение”, уточни Коломбани.

Като второ опасение той изтъкна, че междуправителственото споразумение на София с Москва предвижда договори с подизпълнители, които могат да бъдат сключени с предпочитание към български и руски дружества, без публикация в Официалния вестник на ЕС.

„Това също е в разрез с европейските правила за обществените поръчки”, заяви говорителят.

#Южен поток #България #Русия #газопровод #обществена поръчка #Европейски съюз #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници