Обама иска 1 млрд. долара за допълнителни военни в Източна Европа

Обама иска 1 млрд. долара за допълнителни военни в Източна Европа
Американският държавен глава пристигна на визита в Полша за разговори с лидерите на НАТО, където бе посрещнат от малък отряд бойни самолет Ф-16, разположени в полска база. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама заяви, че ангажиментът на Вашингтон към сигурността на европейските партньори е „неприкосновен“, и съобщи, че САЩ възнамеряват да засилят военното си присъствие в Източна Европа с фонд на стойност 1 млрд. долара за разполагане на допълнителни сили.

Инициативата трябва да бъде одобрена от американския Конгрес.

Американският държавен глава пристигна на визита в Полша за разговори с лидерите на НАТО, където бе посрещнат от малък отряд бойни самолет Ф-16, разположени в полска база.

Той отбеляза, че сигурността на европейските съюзници в НАТО е „крайъгълен камък“ и за сигурността на САЩ.

Имайки предвид ситуацията в Украйна в момента, ние увеличихме американското присъствие. Започнали сме да изпращаме допълнителни наземни военни части и бойни самолети в Полша, за да могат нашите сили да подкрепят въздушните мисии на НАТО“, посочи Обама.

Предложението за засилване на американското военно присъствие чрез отпускането на 1 млрд. долара за допълнителни военни части идва „на фона на новите предизвикателства на континента“, отбелязва Белия дом.

Обиколката на Обама включва посещение в Белгия за срещата на върха на Г-7 и във Франция за разговори с френския президент Франсоа Оланд.

Американският президент ще присъства на церемонията по честването на 70-ата годишнина от десанта в Нормандия през Втората световна война, а във Варшава ще се срещне с новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко.

Обама може да се изправи лице в лице с руския президент Владимир Путин по време на визитата си във Франция, но Белият дом съобщи, че няма предвидена официална среща между двамата лидери. 

#Барак Обама #САЩ #Русия #Украйна #НАТО #Източна Европа #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"