Разглезените министри на Орешарски съсипаха БСП

Разглезените министри на Орешарски съсипаха БСП
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Когато човек иска нещо, търси начин, когато не иска – търси оправдание. Или виновни. Звучи клиширано, но очакването да чуем самокритика от страна на ръководството на БСП също звучи така. След изборния погром партията най-сетне успя да анализира причините за резултата, но отново не откри вина в себе си, дори се видя като жертва на мудните, разглезени министри, за които от година ни обяснява, че нямат алтернатива. Оказа се, че наред с опозицията, ЕС и неграмотния електорат, гласувал кой знае защо за № 15, правителството на Пламен Орешарски е виновно за поредната изборна загуба.

Депутатът от левицата Татяна Буруджиева коментира пред Нова телевизия във вторник, че основният извод, до който стигнало ръководството на социалистите за загубата на евровота, е, че има голямо забавяне в темпа на работа на правителството. „Не зададохме темпа по отношение на министрите. Те бяха глезените деца, но ние ги разглезихме, те не са виновни“. Според нея правенето на социална политика не е в натюрела на едно експертно правителство, то е по-скоро дясно. „Повечето от министрите, като експерти, предпочитат по-рестриктивни политики. По-лесно е да вървиш по отъпкания път на една дясна политика“, бе категорична тя. Тезата на БСП е, че значителна част от симпатизантите на партията не припознават правителството като правителство, в което участва БСП. В това дълбоко вярвал и Сергей Станишев.

Когато БСП взе мандата за съставяне на правителство, Сергей Станишев твърдеше, че няма по-добър вариант от експертно правителство, защото то най-адекватно би реагирало по време на криза. След избухването на антиправителствените демонстрации миналото лято той обясняваше, че няма нужда от оставка, защото властта е канализирана в правилната посока и ни чакат големи реформи. Станишев настоя тогава да се даде шанс на кабинета, за да ни изненада приятно. Сега се оказва, че самото ръководство на БСП се отказва от избора си и оправдава с него невъзможността за реформи след цяла година управление. Да не забравяме, че от БСП дълго време твърдяха, че правителството на Орешарски е надпартийно и не се намесва в решенията му.

Доколко това е вярно, се подразбира от коментара на премиера Орешарски, че ще реши кои министри от кабинета да смени, след като БСП и ДПС направят анализите си за резултатите от изборите.

Оправдания много, поемане на отговорност – никаква. Клишета.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"