В Студентския град държавата защитавала бизнеса, не студентите

В Студентския град държавата защитавала бизнеса, не студентите
„Поради корупция се допусна тук да има превес на икономическия интерес, не на образователния“, твърди председателят на Съюза на младите студенти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Румен Захариев, председател на Съюза на младите студенти, обвини всички държавни институции, че защитават интересите на хора, които правят бизнес в Студентския град.

В ефира на bTV Захариев обясни, че липсата на контрол и санкции е един от основните фактори за свадите между студенти и за целия живот в обособения с „учебна“ цел район.

„Поради корупция се допусна тук да има превес на икономическия интерес, не на образователния. 3 години изминаха от убийството на Стоян Балтов, а държавата не направи нищо, за да промени реалността. Тогава събрахме 5000 подписа на студенти, които искаха по-малко заведения и повече да не се строи в Студентски град, но уви...“, заяви Захариев и допълни, че дори напротив - оттогава заведенията са станали 2 пъти повече, а наркотици могат да се купят във всяка дискотека.

„Побоищата в Студентски град не са ежедневие, но се случват често и всички случаи са свързани с голяма употреба на алкохол. Нормално, при положение че в района има 80 общежития и 60 заведения, а контролът липсва“,  каза на свой ред Ани Петрова, началник на 7 РПУ, София.

Около липсата на правила и страх от санкции като основна причина за „разюздания“ живот на студентите се обединиха и гостите в студиото на сутрешния блок на bTV – ректорът на УНСС проф. Стати Статев и психологът Христо Монов.

„Студентски град е емблема на случващото се в държавата, на липсата на правила. От 20-ина години има либерализация на наказателната политика – липсват санкции и страх от тях, което не е правилно и дисциплиниращо за младите хора“, увери Монов, който също е загубил син при младежка свада.

Проф. Статев пък подчерта, че университетите няма как да поемат отговорността за действията на студентите си извън учебните зали и прехвърли топката в ръцете на изпълнителната власт.

Като трайно решение на проблемите в Студентски град той предложи драстична реорганизация на живота в района или още по-добре – изграждането на нов кампус, подобен на тези в чужбина.

#психолог #Христо Монов #ректор на УНСС #Стати Статев #студенти #Студентски град #София #Петрова #Румен Захариев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"