Гърците избраха нов премиер?

Гърците избраха нов премиер?
Лидерите на гръцките партии се съгласиха председателят на парламента Филипос Пецалникос да оглави новото коалиционно правителство. Снимка:ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на гръцките партии се съгласиха председателят на парламента Филипос Пецалникос да оглави новото коалиционно правителство, съобщиха източници от двете големи партии в страната, цитирани от „Ройтерс“.

„Постигнахме съгласие за Пецалникос, но нещата могат да се променят, след като премиерът се срещне с президента“, обяви източникът, запознат с разговорите между управляващите социалисти и консервативната опозиционна „Нова демокрация“.

Министър-председателят Георгиос Папандреу и опозиционният лидер Андонис Самарас водят преговори за следващия премиер на страната от миналата неделя.

Във вторник кабинетът на Георгиос Папандреу подаде оставка и започнаха преговорите за спешното съставяне на коалиционно правителство.

Миналата седмица Европа изтъкна постигането на политическа стабилност като основно условие, което Гърция трябва да изпълни, за отпускането на втория спасителен заем.

Европейската комисия настоя също страната да приеме писмен ангажимент, че ще изпълни бюджетните икономии, договорени на срещата на върха в края на октомври.

В понеделник се появиха имената на евентуалните кандидати за поста, като основен фаворит беше бившият вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос.

Сред другите споменавани имена са европейският омбудсман Никифорос Диамандурос, бившият министър на външните работи Петрос Моливиатис, бившият еврокомисар за околната среда Ставрос Димас, който понастоящем е заместник-председател на основната опозиционна сила – консервативната партия „Нова демокрация“, и министърът на финансите Евангелос Венизелос.

#Георгиос Папандреу #Филипос Пецалникос #Никифорос Диамандурос #Петрос Моливиатис #Ставрос Димас #Евангелос Венизелос #Андонис Самарас #Европейската комисия #транш #заем #спасителен #коалиционно #премиер #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници