Необходими са 12.2 млрд. евро инвестиции във ВиК сектора

Необходими са 12.2 млрд. евро инвестиции във  ВиК сектора
Необходимите инвестиции за ВиК сектора у нас надхвърлят 12.2 млрд. евро, според Стратегията за развитието на отрасъла. Снимка: bnr.bg
A A+ A++ A

Необходимите инвестиции за ВиК сектора у нас надхвърлят 12.2 млрд. евро, според Стратегията за развитието на отрасъла, която бе приета от Министерския съвет.

При сегашните нива на разходи от 165 млн. лв. годишно в отпадъчни води ще бъдат необходими повече от 35 г., за да се покрият изискванията за отвеждане и пречистване.

Едва 66% от населението са присъединени към система за отвеждане на отпадъчни води, а още по-малко – 50%, е делът на свързаните към пречиствателна станция за отпадъчни води.

В края на 2010 г. само Румъния и Малта са пречиствали по-малък дял от водите си в сравнение с България.
Затрудняване има относно постигане на договорения с ЕС преходен период от 8 години с краен срок 31 декември 2014 г. за изграждане на пречиствателни станции. Трябва да бъдат построени в 282 населени места с 1.8 милиона жители.

Около 60 до 70% от средствата трябва да дойдат от правителството и ценовите приходи на дружествата. Останалите допълнителни средства ще спомогнат, за да могат да се поддържат устойчиви ВиК услуги, като се очаква и тяхното поскъпване.

В новата стратегия за водния сектор, която предстои да бъде актуализирана и приета от парламента, бе предложено създаването на специален фонд за инвестиране в сектор „Води“, в който да се събира таксата за водоползване.

#вода #ВиК #води #Румъния #Малта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"