Д-р Константинов: Да няма дефибрилатор в линейката, е грубо нарушение

Д-р Константинов: Да няма  дефибрилатор в линейката, е грубо нарушение
„Да няма дефибрилатор в линейката, е грубо нарушение“, смята бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Снимка: dnes.dir.bg
A A+ A++ A

„Всичко тръгна от един фатален инцидент – почина млада жена. За част от нещата има обяснение, но да няма дефибрилатор в линейката, е грубо нарушение“, каза в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването.

Според него трябва да се направи проверка и да се търсят конкретните виновни. „Тези случаи обаче се повтарят и когато това се повтаря, е ясно, че не е само човешка грешка, а става въпрос за системата и затова колегите излизат на протести. Защото заплатите са ниски, условията са непривлекателни, а трудът е тежък, посочи още Константинов и добави, че накрая всички ще загубят – и пациентите, и лекарите.

Според бившия министър е възможно заплатите в спешната помощ да станат 1500 лв., ако правителството вземе такова решение.

Стана ясно, че за това трябват около 75 млн. лева годишно. Константинов заяви още, че няма кой да се качи в линейките, но линейки има и ако се намерят пари за добро заплащане, ще се намерят и екипи.

„80% от обажданията са за пациенти, които не се нуждаят от спешния екип. Най-често ни викат неосигурени пациенти, които не могат да отидат в болница“, казаха медици от Пловдив. Там работят шест, максимум седем екипа, като те отговарят и за околните села.

#Стефан Константинов #Константинов #лекар #решение #Пловдив #пациенти #лекари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"