Почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България
Почитаме паметта на Ботев.
A A+ A++ A

На днешния 2 юни отбелязваме 138 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. На този ден също така почитаме и паметта на загиналите за свободата на България.

„Водени от непреходната сила на родовата памет и дълг към предците ние българите всяка година се събираме в подножието на Балкана, за да сведем глава пред Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Днес всеки ще произнесе думите: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”. През далечната 1876 г. Ботев пое своя път към безсмъртието - да се превърне във вечен символ на всички български родолюбци живели и загинали за нашето отечество."

Това заяви по повод бележития ден президентът Росен Плевнелиев във Враца в тържествено слово, като поздрави военнослужещите, студентите, учениците и всички присъстващи на церемонията.

По думите на президента, когато намерим своето достойно място в семейството на европейските народи, тогава ще бъдем горди от постигнатия национален идеал зададен от Ботев и Левски.

С митинг-заря снощи в Калофер и Враца беше почетена годишнината от подвига на великия революционер. Беше отслужена и панихида от Врачанския Митрополит Калиник.

Днес ученици от софийски гимназии ще четат на глас стихотворения на Христо Ботев на метростанция "СУ Св. Климент Охридски". Стиховете ще бъдат прочетени в поредността, която поетът е определил в първото издание на "Песни и стихотворения".

В 12 часа сирените ще оповестят отдаването на почит пред Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

#Христо Ботев #България #Враца #Росен Плевнелиев #Калофер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"