“Дънди Прешъс Металс” спечели битката с община Крумовград

“Дънди Прешъс Металс” спечели битката с община Крумовград
Канадската компания "Дънди Прешъс Металс"/ДПМ/ спечели трето дело срещу Общинския съвет в Крумовград. Снимка: terakea.blogspot.com
A A+ A++ A

Канадската компания "Дънди Прешъс Металс"/ДПМ/ спечели трето дело срещу Общинския съвет в Крумовград, който положи неимоверни усилия да се противопостави на инвестиционното намерение за добив на злато от находището на Ада тепе, в непосредствена близост до вододайната зона на града.

Съветниците се аргументираха с екологична опасност за района. Административният съд в Кърджали заседава на 13 май по последния казус, свързан със Закона за устройството на територията и образуван по жалбата на ДПМ, а на 31 май публикува в сайта окончателното си решение по него. Така магистратите отменят решението на Общинския съвет в Крумовград от 7 март в частта му, с която е отказано издаването на разрешение за изработване на подробни устройствени планове /ПУП/-планове за регулация и застрояване /ПРЗ/ на 6 имота в землищата на селата Скалак и Овчари в местността Ада тепе.

В жалбата си ДПМ твърди, че "оспореното решение по съществото си представлява изричен отказ на общинския съвет в Крумовград да разгледа по същество направеното искане за изработване на проект за ПУП-ПРЗ, излага съображения за липса на мотиви към оспореното решение, както и за нищожност на акта поради противоречието му с влезли в сила съдебни решения.

Решението на магистратите в Административния съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Това е само част от дългата съдебна сага на канадския инвеститор. През годините казусът с разработването на златното находище стигна и до Върховния административен съд.

Петчленен съдебен състав потвърди решението на екоминистъра Нона Караджова от ноември 2011 г., с което тя даде зелена светлина на проекта. Предшественикът й Джевдет Чакъров отказваше да разреши това.

#Крумовград #съд #Нона Караджова #Джевдет Чакъров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"