Убиецът на Ангел от Катуница: Не съм го блъскал!

Убиецът на Ангел от Катуница: Не съм го блъскал!
55-годишният Симеон Йосифов, който прегази и уби с автомобила си 19-годишния Ангел. Снимка: DarikNews.bg,
A A+ A++ A

Обвиненият за убийството на 19-годишния Ангел Петров от село Катуница Симеон Йосифов отрече да е блъскал с буса си загиналото момче.

В показанията си пред съда Йосифов каза, че той не е удрял с буса си никого, че някой е напръскал в очите му спрей точно когато е палел колата и е тръгвал и че се е прибрал в Столипинов“, където е оставил автомобила в гаража си, предаде „Фокус“.

Той отрича да е прегазил Ангел и именно това наложи съдията да поиска отново преразпит на четирима от свидетелите, които са пътували с него в буса.

Според експертен анализ Йосифов е имал техническата възможност да предотврати произшествието, при което загина 19-годишният Ангел, и то да не завърши със смърт, съобщи извън съдебната зала инж. Пламен Петров, един от четиримата експерти, изготвили комплексната автотехническа и съдебно-медицинска експертиза.

По думите на Петров загиналият Ангел Петров не е имал никакъв шанс, след като вече е бил повлечен от буса. Изключено е шофьорът да не е видял момчето, сочи още експертизата.

Шофьорът е можел да задейства спирачната система, за да предотврати произшествието, твърдят експертите. Те допускат, че в момента преди да се случи инцидентът е имало някакъв контакт между пострадалия и водача, но това не е обект на тяхната експертиза.

Инж. Петров разказа, че микробусът е бил спрял, а загиналият се е намирал на разстояние един метър пред него. В един момент микробусът е потеглил и е последвало бутане на момчето, което е било с лице към микробуса.

Ангел се е опитал да се захване в предната част на автомобила, вероятно в областта на чистачките, и по този начин той е пропътувал около 20 метра. След това се е изпуснал, попаднал под микробуса, бил е прегазен и влачен още 20 метра.

Комплексната експертиза е в резултат от единодушното мнение на четирима експерти, които твърдят, че това произшествие е можело да бъде предотвратено от шофьора.

По време на днешното заседание стана ясно, че в деня на инцидента в Катуница цяла колона с коли с роми са обикаляли улиците на селото с цел сплашване.

В обвинителния акт се казва, че Кирил Рашков е бил обещал по 100 лева на хората от Столипиново, за да се явят в Катуница и да покажат, че Рашков има много приятели, с цел сплашване на населението.

По думите на бащата на загиналото момче никой от селото не е очаквал толкова много роми. Те са викали: „Гяури, днес ще мрете“.

Внукът на Рашков е размахвал сабя. По-късно тази сабя е минала в ръцете на друг – Нихат Алиев, също свидетел.

Той отрече това по време на разпита пред съда. Бе направена очна ставка в залата, а съдията предупреди, че Алиев може да отиде на прокурор за лъжесвидетелство.

Свидетелят по делото Веселин Христов пък разказа, че ден преди трагичния инцидент Кирил Рашков и дъщеря му Събка заплашвали, че ще съберат хора от ромския кв. Столипиново в Пловдив и че ще нападнат и убият жители на Катуница.

Същия ден, 23 септември, ромите дошли въоръжени с ножове, тръби, хладни оръжия, за да убиват, каза Христов.

Те му препречили пътя и излезли от колите. Най-отпред на колоната от автомобили били внукът на Рашков и неговият баща Ангел, а след тях и джип и други членове на фамилията.

Само това, че Веселин е звъннал на тел. 112 и е обявил това на висок глас, е предотвратило масово нападение.

Ангел не е тръгнал към буса, а е затичал натам, защото е мислил, че бият някого. Тогава именно са го прегазили. С него е било и кучето му, разказаха баща му и Веселин Христов.

По всяка вероятност съдебният процес ще приключи късно в сряда, но решението си съдът ще обяви в четвъртък.

По-рано през деня Пловдивският окръжен съд определи делото да се гледа по съкратеното производство.

Съдът определи преди това и конституира родителите на загиналия Ангел като частни обвинители. Призовани са и четири вещи лица.

Съдебната зала беше препълнена, като в нея присъства и цялата фамилия Рашкови – Кирил Рашков-старши и внукът му, които вече са осъдени за закана. Отвън отново чакаха жители на Катуница.

#Ангел Петров #Катуница #Столипиново #Симеон Йосифов #Пламен Петров #Кирил Рашков #Нихат Алиев #Веселин Христов #съд #дело #Пловдивският окръжен съд #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »