Американският университет на бунт срещу нови такси

Американският университет на бунт срещу нови такси
Студентите от Американския университет в България протестираха срещу нови такси в центъра на Благоевград. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 300 студенти от Американския университет в България (АУБ) излязоха на шумно шествие, за да изразят протеста си срещу новите планове на ръководството на висшето учебно заведение да вдигне студентските такси.

Студентите от университетa са против въведените и гласувани единодушно от Комисията по студентските въпроси увеличение от 250 на 350 долара на таксата за издръжка на клубовете, както и въвеждането на такса „Хранене“, която е в размер на 350 щатски долара, предаде БГНЕС.

Студентите не одобряват и практиката да работят между 15 и 20 часа седмично в офисите на университета, както и да се хранят само в стола на АУБ.

Протестът започна към 14.45 часа от Университетски комплекс „Скаптопара“, мина през центъра на Благоевград, за да достигне до кабинета на президента на АУБ в административната сграда в центъра на града.

След като 10-ина минути студентите скандираха: „Не на плана за хранене“ и „Новите планове са смешни“, те влязоха в сградата на университета. Шумният протест продължи пред кабинета на президента на АУБ Дейвид Хюуайлър.

Пред скандиращите студенти излезе заместник-ректорът по академичните въпроси Сайръс Рийд, който им благодари, че изразяват протеста си, и им обясни, че за 19:15 часа е насрочена среща с контактна група от 12 студенти, по трима от всеки курс.

Самият президент излезе и застана лице в лице със скандиращите, които попита дали одобряват новия план. Въпросът му бе посрещнат с освиркания и красноречиви знаци с пръсти надолу.

Дейвид Хюуайлър декларира, че вратите му са отворени за студентите, с които може да разговаря по всяко време. Той започва разговори с групи от по десет от протестиращите студенти от утре на обяд.

#Благоевград #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »