Биогоривата ще се използват масово след 2014 г.

Биогоривата ще се използват масово след 2014 г.
Вълков не се ангажира с прогнозна продажна цена на горивото. Снимка: Edmunds.com
A A+ A++ A

Потреблението на биогорива ще стане по-масово след 2014 г., смята председателят на транспортната комисия в Народното събрание Иван Вълков.

„Разписано е процентно съотношение - 5% най-малко ще започне да се слага биодизел в сега съществуващите горива след 2013 г., след това започват поетапно - от 2 до 4% на всеки 6 месеца или година, разписани са съответните срокове и количествата на биогориво в конвенционалните горива“, каза още Вълков пред „Фокус“.

По думите му въвеждането на биогоривата в България закъснява. В края на февруари 2011 г. беше гласувана тригодишна отсрочка за задължителното смесване на бензина с биоетанол.

Тогава народните представители одобриха на първо четене новия закон за производството на енергия от възобновяеми енергийни източници.

Така изискването за добавяне на екологичното гориво към конвенционалното, което е ангажимент на страната ни като член на ЕС, вместо да влезе в сила от март 2011 г., ще остане за 2014 година.

„Основната причина е, че нямахме достатъчно производство на биогорива. При нас то се намира в начален стадий. Имаме няколко демонстративни проекта. Имаме наченки на обединяване на част от предприемачите. Така или иначе това, че е отложено с три години, не означава, че няма да бъде спазена европейската директива, която е до 2020 г., до средна употреба 10% от горивата да бъдат биогорива, така че са разписани документи как ще стане това нещо и то ще започне от 2014 година“, поясни Вълков.

По-големи инсталации  са в процес на изграждане, а тези, които съществуват в момента, са в много малки производства за много тесен кръг потребители, посочи той.

Има потенциал и се работи в тази насока. Там, където има рафинерии от общ вид, може една част от продукта да бъдат точно такива биогорива, уточни Вълков. Според него такава възможност има в районите на Ямбол и Добруджа.

Вълков не се ангажира с прогнозна продажна цена на горивото.

Производството на биогорива ще окаже благоприятно влияние върху заетостта в районите, където има възможност за тяхното производство, каза още Вълков.

На въпрос ще бъде ли освободено биогоривото от акциз той отговори, че това е една от идеите, тъй като в ЕС това е един от движещите фактори за развитието на сектора.

#биогорива #Народното събрание #Иван Вълков #транспортната комисия #България #бензин #биоетанол #ЕС #Ямбол #Добруджа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници