Anonymous организирали кибератаки от Варна

Anonymous организирали кибератаки от Варна
Снимка: EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

Членове на международната хакерска група Anonymous са координирали действията си през сървър, изграден от фирма във Варна.

Хакери от испанския клон на „Анонимните“ са използвали криптирани чат канали в сървъри, намиращи се в България и Чехия.

Четирима от тях са били задържани в Испания в рамките на полицейска операция на териториите на трите държави, координирана от „Европол“, съобщиха от МВР.

Арестите са извършени в Мадрид и Малага. При обиските, последвали арестите, са иззети 25 компютъра и периферия към тях, предава Ройтерс.

След претърсване на адреса на варненската фирма българските антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ при ГДБОП са иззели сървър с два терабайта информация. Предстои компютърно-техническа експертиза на иззетите данни, а по случая е образувано досъдебно производство под надзора на Софийската градска прокуратура.

Разследването е довело и до мащабна операция, координирана от Интерпол, в Испания, Аржентина, Чили и Колумбия, при която са задържани и други 25 членове на Anonymous на възраст между 17 и 40 години, предаде Би Би Си.

Операцията на Интерпол е провокирана от киберагресията срещу колумбийски и чилийски сайтове. Сред пострадалите са страниците на колумбийското Министерство на отбраната, Президентството и Националната библиотека, както и електрическата компания Endesa

Членовете на хакерската група са отговорни за редица престъпления, извършени от юни 2011 г. до момента, като DDos атаки – спиране на достъп до услуги, defacement или т.нар. обезличаване на интернет сайтове, проникване и кражба на конфиденциални данни.

Организацията на „Анонимните“ стана известна най-вече около протестите срещу търговското споразумение АСТА, заради което те отправиха посление, специално адресирано до българските власти.

#Интерпол #Европол #ГДБОП #Компютърни престъпления #Варна #АСТА #„Анонимните“ #Anonymous

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници