Всеки трети българин е заклет пушач

Всеки трети българин е заклет пушач
Световната здравна организация алармира, че около 30 на сто от българското население, или повече от 2,1 милиона българи, са активни пушачи.Снимка: nicofree.bg
A A+ A++ A

Световната здравна организация алармира, че около 30 на сто от българското население, или повече от 2,1 милиона българи, са активни пушачи. Данните са по случай 31 май, Световния ден без цигарен дим.

Заклетите пушачи у нас са 40 на сто от мъжете и 19 на сто от жените, като силният пол пуши около 40 цигари на ден, а дамите - 24 цигари. Това означава, че всеки трети българин е заклет пушач, предаде БТА.

По възрастова характеристика най-страстните пушачи у нас са хората между 25-65 години - близо половината от хората в тази възрастова граница. Във възрастовия диапазон 15-24 години заклети пушачи са 28 на сто от българите. В категорията над 65 години - страстните пушачи у нас са 12 на сто от мъжете и жените.

В статистиката на Националния статистически институт има данни и за това колко средства харчи българинът, за да утоли страстта си към цигарите и алкохола. През миналата година едно семейство е харчило за алкохол и цигари по около 420 лева годишно, докато преди десет години тази сума е била значително по-малко - 190 лева. Средно на едно лице у нас за алкохол и цигари се падат по 180 лева през 2013 и 82 лева през 2004, отчита статистиката.

#Националния статистически институт #пушач #пушене #Световната здравна организация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"