Още 10 дни градушки и гръмотевици

Още 10 дни градушки и гръмотевици
Големият пролбем е, че Агенцията за борба с градушките разполага с ракети за разбиване на градоносните облаци над нивите само за около седмица. Снимка: agronovinite.com
A A+ A++ A

Разочаровани ще останат всички, които се надяват през новата седмица дъждовете да спрат. Още десет дни ще продължат поройните дъждове и градушките, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология. През следващите денонощия се очаква и повишаване на нивата на водите в реките от цялата страна. По-съществени повишения ще има в поречията на Искър, Вит, Осъм и Янтра, съобщиха от екоминистерството.

Големият пролбем е, че Агенцията за борба с градушките разполага с ракети за разбиване на градоносните облаци над нивите само за около седмица. Ракетите са привършили още в края на миналата седмица, а за да закърпи положението, ведомството е взело ракети от фирма производител с уговорката да ги плати по-късно, заяви пред „Труд“ шефът Николай Николов.

Николов посочи, че служителите му пазят от градушки само една трета от обработваемата земеделска земя, или около 17,3 млн. декара.

Градушките през последната седмица нанесоха сериозни щети на реколтата в различни части на страната. Ледени късове с големината на юмрук потрошиха десетки коли и керемиди по покривите на къщите в Провадия в четвъртък. Градушката ударила и пет съседни селища. Изпочупила стъклата на провадийската оранжерия. Отнесен бе асфалтът по част от трасето между селата Петров дол и Габърница. Протекоха покривите на две забавачки, предаде БГНЕС.

Градушка с големината на орех изпотроши стъкла на коли, керемиди на покриви и унищожи реколта и в община Омуртаг. От Церовище съобщиха, че ледените късове са били като малък юмрук, оприличавайки ги с големината на две яйца. 16 коли са със строшени предни стъкла. В селото, в което живеят над 600 души, нямало незасегната къща, съобщи кметът Муса Дурльов. В Падарино освен къщи са помлени овощни градини и земеделската продукция. Има унищожени градини и в Шуменско. Огледът на щетите в петък бе затруднен заради интензивния дъжд. Стопаните на повредените покриви се чудеха как да събират водата, за да не повреди покъщнината им.



#градушка #гръмотевици #дъжд #щети #ракети #реколта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »