Игнатов пое студентските общежития след убийството

Игнатов пое студентските общежития след убийството
„Очевидно ще върнем неща, които бяха в миналото – час, след който общежитието се затваря, и който нарушава правилата, да излиза на квартира“, обяви образователният министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всички общежития на територията на Студентски град ще се управляват от Министерството на образованието чрез дружеството „Студентски столове и общежития“, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов.

„Така ще съществува ред, защото от години в Студентски град се случват инциденти“, каза той на среща с ректори на висши училища, предизвикана заради убийството на 19-годишния студент от УНСС Марио Данчев тази нощ в Студентски град.

Игнатов обясни, че постановлението за тази промяна ще бъде внесено за гласуване на следващото заседание на правителството, съобщи dir.bg.

„От 50 общежития на територията на Студентски град сега само две се управляват от „Студентски столове и общежития“, а останалите се стопанисват от университетите. Очевидно ще върнем неща, които бяха в миналото - час, след който общежитието се затваря, и който нарушава правилата, да излиза на квартира. Мярката ще даде възможност да се повиши охраната на общежитията“, каза още образователният министър.

Той съобщи, че Министерството на образованието прави проверка, която трябва да установи в общежитията какви терени са отдадени под наем.

Главният секретар на ведомството Красимир Вълчев уточни, че проверката не е кампанийна и е започнала преди повече от два месеца.

„Проверяват се 235 обекта, отдадени под наем от висшите училища, като голяма част от ресторантите и увеселителните заведения са в публична държавна собственост, стопанисвана от университетите“, заяви Вълчев.

По-рано вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че трябва да се въведе по-строг режим в студентските общежития.

„Не можем да сложим до всяко едно общежитие, до всеки етаж в общежитието полицай или жандармерист, за да нямаме пияни студенти. На Свети Валентин, когато млади двойки празнуваха и компании се веселяха, имаме 7 сигнала, които са постъпили в структурите на СДВР, шест от тези инциденти са на територията на Студентски град“, каза той.

В нощта на 28 срещу 29 февруари беше убит с нож 19-годишният Марио Данчев от Перник след сбиване в студентско общежитие в Студентски град.

Към 3:15 ч. е получен сигналът за сбиване в блок 23 в Студентски град. Когато пристигат колите, полицаите установяват, че има труп на мъж, заяви пред БГНЕС старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР.

Всички участници в побоя са на 19 години. Четирима са участниците в сбиването, единият от които е починалото момче. В стаята е възникнал скандал между лицата, следва сбиване и се получава този фатален край, обясни комисар Йорданов.

4-мата са студенти първа година в УНСС. Едното момче има 1.85 промила алкохол в кръвта, другото е с по-малко, а третото е без алкохол в кръвта.

#Валери Йорданов #Перник #СДВР #вътрешен министър #Цветан Цветанов #Красимир Вълчев #Министерството на образованието #университети #Марио Данчев #студент #УНСС #убийство #ректори #Сергей Игнатов #министър на образованието #общежития #Студентски град

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"