Повече от половин България може да се срути при силно земетресение

Повече от половин България може да се срути при силно земетресение
Над 60% от къщите, главно в малките градове и по селата, са опасни за обитателите си при земетресение.Снимка: gradski.org
A A+ A++ A

Над 60% от къщите, главно в малките градове и по селата, са опасни за обитателите си при земетресение, защото са строени без вертикални железобетонни колони.

Според експерти най-рискови сгради са тези, изградени само с тухлена зидария и със стоманобетонни плочи, без да са направени вертикални железобетонни пояси, колони или стени.

При последното голямо земетресение в Перник през 2012 г. се оказа, че най-пострадалите къщи в района са такива. Статистиката на сградния фонд у нас сочи, че 37% от къщите са с тухлена зидария и бетонни плочи, а други още 26 на сто са тухли и гредоред.

Живеещите в кооперациите понякога сами увеличават рисковете за устойчивостта им, като премахват носещи елементи от конструкцията. В жилищата се избиват врати в носещи стени. На партерните етажи на сградите се разбиват стени, за да се отвори място за просторни магазини и заведения с големи витрини, което също уврежда устойчивостта на конструкциите.

#Перник #фонд #етажи #колони #плочи #жилища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"