Юрий Асланов: Нови избори или ремонт на кабинета?

Юрий Асланов: Нови избори или ремонт на кабинета?
Юрий Асланов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Надявам се на сериозни политически промени, защото кризата е много дълбока. В момента е трудно да се прецени дали това ще се случи, но ако не се случи, кризата ще се задълбочи, коментира Юрий Асланов, собственик и управител на социологическа агенция „Афис“ и член ръководството на Института за социална интеграция, пред Novinite.bg.

Според него фактът, че вотът на недоверие срещу правителството заради проблемите в сектор „Енергетика“ не мина, не е изненада. По-сложното е как ще се излезе от настоящата политическа криза.

„Очевидно е, че има динамика на политическите настроения. При създалата се ситуация има две възможности. Едната е нови избори, която винаги е вариант за прелегитимация на парламента и запушване, макар и временно, както предвиждам, на общественото напрежение. Казвам временно, защото при нови избори няма да се развърже нито един възел от този политически ребус и пак ще има разделение. Този вариант може да е работещ, ако се създаде широка коалиция, но на този етап това е невъзможно да се случи в България. Вторият е ремонт на кабинета. Но тази възможност не се поддава на прогноза и не може да се предвиди дали ще потуши напрежението“, коментира Асланов.

Според експерта съществува и трети вариант, но той е невъзможен – правителството да довърши мандата си.

„Ясно е, че това не може да се случи. Но щом не работят посочените варианти, трябва да се постигне консенсус за нови избори, да се избере времето кога ще е добре да се проведат. Чуват се няколко предложения - до края на годината и следващата година. За да се случи това, политиците трябва да седнат на масата, най-вече тези от парламентарно представените партии, и да се споразумеят към какъв хоризонт да се върви, за да се успокои общественото напрежение“, заяви Юрий Асланов.

Социологът не се ангажира с прогноза кога е най-подходящият момент за предсрочни избори, но с оглед актуалната политическа обстановка коментира, че всичко е възможно и избори може да очакваме и след три месеца.

Според Асланов не се очакват масови протести както през лятото на 2013 година. Причината е, че в непартийната част на гражданското общество не е натрупана такава енергия. Протести може да има от страна на опозиционните партии.















#Юрий Асланов #Асланов #избори #криза #вот на недоверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »