Вотът на недоверие не мина

Вотът на недоверие не мина
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вотът на недоверие срещу правителството на министър-председателя Пламен Орешарски не мина. „Против“ гласуваха 116 депутати, „за“ - 93.

Искането за вот на недоверие за енергийната политика на кабинета бе внесено от ГЕРБ на 16 май. Първоначално дебатите трябваше да се проведат на 23 май - два дни преди изборите за Европейски парламент, но заради липса на кворум в пленарната зала бяха отложени за 28 май. Над пет часа в сряда народните представители от всички парламентарни групи дебатираха на тема „Енергетика“.

Пет са основните мотиви на опозицията за вота на недоверие към кабинета „Орешарски“ – липса на визия в енергийния сектор, груба намеса в работата на независимия регулатор ДКЕВР, огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система, липса на прозрачност и публичност при вземането на решения в енергийния сектор и провал на проекта „Южен поток“.

Подробни отговори на всеки един от мотивите изложи в началото на дебатите министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който защити политиката на кабинета „Орешарски“ в рамките на близо едночасово изказване.

Преди този вот на недоверие ГЕРБ внесоха още 3 вота към правителството на Пламен Орешарски. На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета „Орешарски“, внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха „против“, 86 „за“, 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране. На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.

Третият вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ за политиката на кабинета в сектор „Сигурност“. И този вот не мина. Гласуването беше на 12 февруари 2014 г. Със 116 гласа „против“, 93 – „за“, и 8 „въздържали се“ депутатите отхвърлиха вота.

#вот на недоверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"