Полицай отговорен за случайната смърт на турчин

Полицай отговорен за случайната смърт на турчин
Властите използвали истински куршуми, за да разпръснат протестиращи, които хвърляли камъни и коктейли „Молотов“ срещу униформените. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Полицай е отговорен за смъртта на човек, загинал по време на ожесточените сблъсъци през миналата седмица в Истанбул.

Това става ясно от извършената проверка на огнестрелното оръжие, довело до убийството, която показала, че то е на униформен служител.

Според Съдебно-медицинския институт в Истанбул полицай е убил Угур Курт на 22 май, който бе улучен от куршум в главата, докато присъствал на погребение в квартал Окмейдани.

Властите използвали истински куршуми, за да разпръснат протестиращи, които хвърляли„камъни и коктейли „Молотов“ срещу униформените.

Първоначално министърът на вътрешните работи Ефкан Ала отхвърли отговорността на силите за сигурност.

Той поиска оръжията на полицаите, участвали в мисията миналия четвъртък, да бъдат изследвани преди да започне съдебно преследване.

Прокуратурата в Истанбул поиска разрешение от губернатора на града да започне съдебно преследване срещу полицая, който използвал оръжието си.

Неговата самоличност не се разкрива, съобщава турска информационна агенция.

Още един човек бе открит мъртъв след инцидентите между протестиращи и полиция в квартал Окмейдани, като и двете жертви не бяха сред протестиращите.

#Турция #Истанбул #протести #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »