ДКЕВР подхвана американските Марици

ДКЕВР подхвана американските Марици
Председателят на ДКЕВР Боян Боев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отправи искане за преговори за промяна на договорите за изкупуването на електроенергия от „Контур Глобал Марица изток 3“ и „Ей И Ес 3С Марица изток 1“, произведена от възобновяеми енергийни източници.

Според предлаганите промени цената на изкупувания от двете централи ток, както и неговата продажба на свободния пазар ще бъдат значително намалени.

По-рано Европейската комисия също отправи критики срещу преференциалните цени.

Договорът за изкупуването на електричеството от тях беше сключен на 13 юни 2001 г. от правителството на министър-председателя Иван Костов, броени дни преди то да загуби парламентарните избори на 17 юни същата година.

Сключените дългосрочни договори за изкупуване на ток не са съвместими с европейските изисквания за конкурентни пазарни условия, тъй като поставят двете централи в по-изгодно положение спрямо останалите производители на ток.

Проблемът вече е отчетен от европейските институции, които определят подобни споразумения като нерегламентирано предоставяне на държавна помощ.

Анализът на договорите показва, че механизмите за ценообразуване не съответстват на принципите за ценообразуване и целите на Третия енергиен пакет, премахващ пречките пред конкуренцията на енергийния пазар.

ДКЕВР настоява споразуменията да бъдат изменени при следните параметри:

1. Намаляването на пълната цена на тока от ТЕЦ "AES – 3C Марица Изток 1" с 30% и предвиждане енергията от един блок на централата да се продава на свободния пазар;

2. Намаляване на пълната цена на енергията от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" с 20% и предвиждане енергията от два блока на централата да се продава на свободния пазар.

С исканите от Комисията изменения за намалена пълна цена на енергията ще се намалят разходите, формиращи цената на обществения доставчик, с 424 млн. лв. за следващия ценови период.

Общо за целия период на действие на дългосрочните договори положителният ефект от изменението им ще е общо 5,4 млрд. лв. (ТЕЦ "Ей И Ес 3C Марица Изток 1" – 3,5 млрд. лв., ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" – 1,8 млрд. лв.).

#ДКЕВР #ВЕИ #възобновяеми енергийни източници #цена #енергия #електричество #ток #преференциални цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"