Беларус: Политиката на ЕС не ни плаши

Беларус: Политиката на ЕС не ни плаши
Миналата седмица президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че не се страхува от санкциите на ЕС. Снимка: Reuters/Дневник
A A+ A++ A

Политиката на Европейския съюз към Беларус няма перспективи, заяви говорителят на белоруския външен министър Андрей Савихин и добави, че се надява отзованите посланици да предадат това съобщение в родните си държави.

Европейските посланици в Беларус се подготвят да напуснат Минск днес, след като бяха отзовани от столиците си след няколко остри дипломатически хода между беларуските власти и Брюксел.

Минск прие това действие като положителна стъпка и изпрати послания на Европейския съюз, предаде АФП, цитирана от „Дневник“.

Говорителят на белоруския външен министър Андрей Савиних не отдаде голямо значение на оттеглянето на посланиците.

Той обаче настоя, че действието ще бъде положителна стъпка, ако посланиците информират своите столици за позицията на Беларус, че „политиката на ЕС към Беларус няма перспективи“.

Отзоваването на всички посланици от държавите членки дойде след неочакван ход от Минск, който препоръча на представителите на Полша и на ЕС да се завърнат в столиците си за консултации.

Това се случи, след като външните министри на ЕС постигнаха съгласие за нов кръг санкции срещу Беларус заради репресиите срещу хора против режима на президента Александър Лукашенко.

В сряда министърът на външните работи Николай Младенов обяви, че България ще отзове посланика на страната в Беларус Захари Радуков. Радуков е от дипломатите, които бяха осветени като сътрудници на бившата Държавна сигурност.

„След като вчера президентът Лукашенко изгони посланика на Полша и ЕС, късно снощи постигнахме съгласие всички страни членки да изтеглят своите посланици от тази страна. На българския посланик му е приключил мандатът. Това е Захари Радуков и днес бе взето официално решение на МС за прекратяване на мандата му“, съобщи Младенов, цитиран от БНР.

Самият Лукашенко заяви миналата седмица пред посланиците на Люксембург и Норвегия, че не се страхува от санкциите на ЕС.

„Ако някой в Европа все още мисли, че можем да се огънем от санкции, порицание и изисквания – това е път на никъде“, подчерта той.

В същото време опозиционният лидер Владимир Некляев предупреди, че действията на беларуския лидер ще направят Минск още по-зависим от Русия.

„Беларус не е в позиция да заповядва на някого, като демонстрира сила“, каза той.

#Русия #Европа #Норвегия #Люксембург #МС #Държавна сигурност #дипломат #България #Захари Радуков #министър на външните работи #Николай Младенов #президент #Александър Лукашенко #Полша #Брюксел #Минск #ЕС #посланици #Беларус #Европейския съюз #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »