ЕЦБ отпусна над 500 млрд. евро на 800 евробанки

ЕЦБ отпусна над 500 млрд. евро на 800 евробанки
Целта на мярката е стабилизиране на европейската финансова система и стимулиране на отпускането на кредити. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската централна банка (ЕЦБ) отпусна 529.53 млрд. евро на 800 банки от еврозоната при втората си операция по предоставяне на 3-годишни заеми, което е нов рекорд.

Целта на мярката е стабилизиране на европейската финансова система и стимулиране на отпускането на кредити, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

При първата подобна операция през декември м.г. също бяха отпуснати щедри средства при лихва от едва 1%.

Тогава 523 банки взеха заеми за 489 млрд. евро от Европейската централна банка. Днес рекордът беше подобрен както по отношение на сумата, така и по отношение на участниците.

Втората операция по отпускане на тригодишни заеми е последната по рода си за момента. Нейният размер беше обект на спекулации от много седмици.

Някои икономисти прогнозираха, че ЕЦБ ще предостави заеми за 1 трилион евро, а други предвиждаха същия или по-малък обем спрямо първата операция.

Силно увеличеният брой на банките участнички спрямо първата операция се обяснява с решението на ЕЦБ да смекчи условията по предоставяне на заеми в седем страни, сред които Франция, Италия и Испания.

Целта беше да се предостави достъп до операцията на скромни по размер банки, които играят важна роля за финансирането на малките и средните предприятия.

#Европейската централна банка #ЕЦБ #еврозона #банки #кредити #заеми #Франция #Италия #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"