Цветанов: Не можем да „вардим” всеки пиян студент

Цветанов: Не можем да „вардим” всеки пиян студент
„Аз съм убеден, че родителите, които са изпратили децата си в София, са смятали, че те в този момент са си били в стаите и са се подготвяли за утрешния учебен процес, а не да бъдат по дискотеките и заведенията“, каза вътрешният министър. Снимка: burgas-po
A A+ A++ A

Не можем да сложим до всяко едно общежитие, на всеки един етаж в общежитието полицай или жандармерист, за да охраняваме пияни студенти, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В нощта на 28 срещу 29 февруари беше убит с нож 19-годишният Марио Данчев от Перник след сбиване в студентско общежитие в Студентски град.

Министърът разказа, че в студентската стая, в която е станал инцидентът, са живеели три момчета – едно момче от Добрич и двама братя близнаци от Перник, предаде БГНЕС.

„Младежът от Добрич си е легнал още преди полунощ и не е употребил алкохол. Двамата братя са отишли да се веселят, единият брат се прибира в сутрешните часове и става скандал с момчето от Добрич и в един момент момчето от Перник бива изкарано от стаята, но той се връща в стаята, заедно с брат си и един негов приятел. Един от братята умира, защото има прободна рана в тялото“, каза министърът.

Първоначалните проби за алкохол на момчетата показват, че в кръвта на едното от тях е имало 1.85 промила, а другото има около 1 промил алкохол. Назначени са и кръвни проби, за да се установи дали младежите са употребявали упойващи вещества.

„На Свети Валентин, когато много млади двойки празнуваха и компании се веселяха, имаме седем сигнала, които са постъпили в структурите на СДВР, шест от тези инциденти са на територията на Студентски град“, каза министър Цветанов.

Той заяви, че винаги допълнително се усилват патрулите в този район.

„Аз съм убеден, че родителите, които са изпратили децата си в София, са смятали, че те в този момент са си били в стаите и са се подготвяли за утрешния учебен процес, а не да бъдат по дискотеките и заведенията“, коментира още той.

Цветанов също е убеден, че трябва да има по-строг пропускателен режим в студентските общежития.

Образователният министър Сергей Игнатов също коментира случилото се в Студентски град.

„На следващото заседание на Министерския съвет ще внеса предложение за постановление всички общежития да преминат към „Студентски столове и общежития“ ЕАД“, съобщи Игнатов.

Така с идеята да има по-голяма дисциплина ще се създаде централизирана форма на управление на общежитията. Тази мярка ще даде възможност да се повиши охраната на общежитията, добави той.

„Искаме да изразим нашите съболезнования от името на целия кабинет на семейството и близките на убитото момче в Студентски град“, каза още Игнатов.

19-годишният Марио Данчев от Перник бе убит с нож в Студентски град в София тази нощ. Тази сутрин криминалисти от 7-о районно управление започнаха оглед в блок 23 в Студентски град, където стана кървавият инцидент.

В стаята, в която се е случило престъплението около 3 ч. през нощта, живеят двама братя – убитото момче Марио Данчев и брат му Мартин Данчев, както и трети студент на име Илко, който е родом от Добрич.

Към 3:15 ч. е получен сигналът за сбиване в общежитие в Студентски град. Когато пристигат колите, полицаите установяват, че има труп на мъж, заяви пред БГНЕС старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР.

Всички участници в побоя са на 19 години. Четирима са участниците в сбиването, единият от които е починалото момче. В стаята е възникнал скандал между лицата, следва сбиване и се получава този фатален край, обясни комисар Йорданов.

4-мата са студенти първа година в УНСС. Едното момче има 1.85 промила алкохол в кръвта, другото е с по-малко, а третото е без алкохол в кръвта.

На починалото момче се правят изследвания и ще се покаже дали има алкохол в кръвта му или не. Тримата 19-годишни са задържани за разпит.

Те ще бъдат и освидетелствани, защото има наранявания и по тях. И тримата са били настанени във въпросното общежитие. Огледът от полицията е извършен на място в стаята, допълни още комисар Валери Йорданов.

Към момента е изяснено, че снощи двамата близнаци и техният приятел В.Б. се черпели с алкохол. Посред нощ един от близнаците се върнал и започнал да тормози съквартиранта им И.Р. След свада помежду им М.Р. се обадил на брат си за подкрепление.

Междувременно И.Р. се заключил в стаята, но когато братята и приятелят им дошли, се принудил да отвори вратата. Тримата влезли вътре и започнал бой. В мелето единият от братята се свлякъл безпомощен на земята. Установена е смъртта на един от близнаците – М.Д. (19 г.).

Още един студент загуби живота си в Студентски град, но през 2008 г. Студентът Стоян Балтов беше убит пред дискотека „Амнезия“ в Студентски град на 5 декември 2008 година, около 3 часа през нощта.

Обвинени за убийството на Стоян Балтов са Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов. Те са обвинени за това, че пред дискотека „Амнезия“ в Студентски град умишлено са убили Балтов по особено жесток начин с нанасяне на удари с тъпи и твърди предмети.

Според държавното обвинение деянието е извършено от хулигански подбуди. Частни обвинители по делото са родителите на Стоян Балтов. Самото дело се гледа от СГС вече 4 години.

Първото заседание по делото беше на 3 юли 2010 година. На 17 юли 2010 г. СГС прекрати производството за убийството на Балтов и върна делото на прокуратурата за допълнително разследване. Не са редки и други криминални инциденти в Студентски град.

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #вицепремиер #Студентски град #общежитие #Марио Данчев #Добрич #Перник #алкохол #нож #Свети Валентин #СДВР #София #Сергей Игнатов #министър на образованието #Мартин Данчев #УНСС #Валери Йорданов #Амнезия #Стоян Балтов #Александър Данаилов #Вили Георгиев #Светлозар Стоилов #СГС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"