България изтегля посланика си от Беларус

България изтегля посланика си от Беларус
България изтегля посланика си от Беларус, обяви министърът на външните работи Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България изтегля посланика си от Беларус, обяви министърът на външните работи Николай Младенов.

„След като вчера президентът Лукашенко изгони посланика на Полша и ЕС, късно снощи постигнахме съгласие всички страни членки да изтеглят своите посланици от тази страна. На българския посланик му е приключил мандатът. Това е Захари Радуков и днес бе взето официално решение на МС за прекратяване на мандата му“, съобщи Младенов, цитиран от БНР.

Във вторник, 28 февруари, Беларус нареди на посланиците на ЕС и Полша да напуснат страната и отзова своите дипломатически представители от Брюксел и Варшава.

В отговор на тези действия всички страни от Европейския съюз са се споразумели да изтеглят посланиците си в Беларус.

За колективната проява на солидарност на 27-те държави от ЕС съобщи Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Малко по-рано „Ройтерс“ разпространи новината, позовавайки се на дипломатически източник.

Минск оттегли дипломатите си заради решението на Европейския съюз да въведе нови санкции срещу бившата съветска република.

Те включват налагане на ограничения срещу 21 беларуски съдии и висши полицаи. Мерките са насочени срещу авторитарното управление на президента Александър Лукашенко и влошаването на състоянието на човешките права в страната.

#България #посланик #Беларус #посланици #Европейския съюз #ЕС #санкции #Николай Младенов #министър на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай