Погребват генерал Ярузелски в петък

Погребват генерал Ярузелски в петък
Генерал Войчех Ярузелски, последният комунистически лидер на Полша, ще има държавно погребение в петък. Снимка: www.dnevnik.bg
A A+ A++ A

Генерал Войчех Ярузелски, последният комунистически лидер на Полша, ще има държавно погребение в петък, във военното крило на историческото гробище в столицата, но няма да има ден на национален траур, съобщиха официални източници.

Поляците остават разделени относно военното положение, наложено през 1981 г., с цел смачкване на зараждащия се свободен профсъюз „Солидарност“. Ярузелски настояваше, че това спасило Полша от потенциална кървава съветска инвазия, но критиците му твърдят, че то само подсилило режима му.

Ярузелски обаче беше уважаван заради товаq че се съгласи през 1989 г. на първите частично свободни избори, които доведоха до края на комунизма в Полша без никакви кръвопролития. 90-годишният Ярузелски, който страдаше от рак, почина в неделя преди церемониите по повод 25-годишнината от първите полусвободни избори в Полша на 4 юни.

Ярузелски постъпва в Полската обединена работническа партия (ПОРП) през 1947 г., от 1964 г. е избран за член на Централния комитет (ЦК) на ПОРП, през 1970-1971 г. е кандидат-член на Политбюро, а от 1971 г. до закриването на партията – член на Политбюро на ЦК на ПОРП. На 18 октомври 1981 г. е избран за първи секретар на ЦК на мястото на сваления Едвард Герек.

#Солидарност #траур

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници