Расте броят на децата с агресивно поведение

Расте броят на децата с агресивно поведение
ДАЗД увериха, че ще предложат на МОН да разработят съвместно методика за работа и ясен регламент за дейността на педагогическите съветници в училищата. Снимка: fitkids.bg
A A+ A++ A

Очертава се тенденция за увеличаване на броя на децата, проявяващи нетипично и агресивно поведение в училище. Това сочат резултатите от 21 проверки в образователни институции на Държавната агенция за закрила правата на детето (ДАЗД).

Инспекторите са констатирали пропуски и нарушения, свързани с липсата на регламентиран ред в учебните заведения за действие при сигнал за насилие над дете или инцидент, както и с реда за подаване на жалби и сигнали. Не е разработена документацията и не са предприети действия, които се изискват по Механизма за противодействие на училищния тормоз и агресия между учениците в училище.

Установени са и пропуски, свързани с длъжностните характеристики на педагогическия персонал в училищата и детските градини - не е регламентирано изискване за информиране на компетентните органи в случаи, при които стане известно, че дете се нуждае от закрила.

Според инспекторите на ГДКПД персоналът на образователните институции все още няма умения и познания, за да идентифицира „дете в риск“, както и не разпознава органите за закрила на детето като партньори.

По думите им се прилагат наказания, преди да са изчерпани възможностите за корекционно въздействие. Налагани са неоснователни санкции и са използвани методи на въздействие, които травмират децата и нарушават личното им достойнство.

При проверките в образователните институции са открити и нарушения, свързани с работата на Екипа за подпомагане на обучението и възпитанието на деца и ученици със специални образователни потребности.

Във връзка с констатираните нарушения от ДАЗД увериха, че ще предложат на МОН да разработят съвместно методика за работа и ясен регламент за дейността на педагогическите съветници в училищата.

#броят #деца #агресивно #поведение #насилие #закрила #дете

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници