Половината българи искат АЕЦ „Белене“

Половината българи искат АЕЦ „Белене“
Половината българи подкрепят построяването на АЕЦ „Белене“, според последното национално представително проучване на „Галъп“. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Половината българи подкрепят построяването на АЕЦ „Белене“ година след аварията в японската АЕЦ „Фукушима 1“, сочат данните от последното национално представително проучване на „ББСС Галъп интернешънъл“.

В проучването, проведено сред 1002-ма пълнолетни българи в цялата страна,  беше зададен въпросът „Вие лично подкрепяте или не подкрепяте построяването на АЕЦ „Белене“? 50% от анкетираните са отговорили положително, 22% са против, а останалите не могат да преценят, съобщиха от социологическата агенция, предаде БГНЕС.

Когато през пролетта на миналата година стана ясно, че е възможно България да не продължи строителството на АЕЦ „Белене“, социолозите попитаха кое е по-правилно – да се довърши строителството или да не се довършва. 48% тогава се обявиха за довършването, а 15% бяха против.

Българите като цяло остават поддръжници на използването на ядрена енергия за производство на електричество, констатират социолозите на „Галъп“.

Глобалното изследване от март и април 2011 г. показа, че в България подкрепящите ядрената енергия веднага след случая в Япония от 11 март са 62%, а противниците й са 23%. Преди аварията пък техните дялове са били 68% срещу 16%. Така страната ни е на едно от водещите места в света по дял на населението, което се обявява „за“ ядрената енергетика.

Миналогодишното глобално проучване сред 34 000 души от цял свят показа, че ядрената енергетика продължава да се ползва с относително високо ниво на подкрепа в световен мащаб. 49% от анкетираните от 47-те страни се обявяват за поддръжници на използването на ядрена енергия в електроцентралите. Противниците продължават да са по-малко от поддръжниците – 43%, макар инцидентът в Япония да е разклатил подкрепата в световен мащаб.

Сериозни мнозинства срещу атомната енергетика се регистрират в почти всички страни, в които няма атомни централи, като Австрия, Гърция, Грузия, Сърбия. В същото време обаче в много страни, в които ядрената енергетика играе основна роля въпреки спада в подкрепата, мнозинството от населението продължава да се изказва положително за употребата й. Примери за това са Китай, Франция, Русия, Пакистан.

#България #българи #„Галъп“ #проучване #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници