Дянков с апокалиптична прогноза за 2012

Дянков с апокалиптична прогноза за 2012
Според Дянков 2012 г. ще бъде много по-тежка от 2011, дори и от 2010. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че във финансово и икономическо отношение 2012 г. ще бъде много по-тежка от 2011, дори и от 2010, като нова рецесия ще разтърси голяма част от Европа.

„В последния месец научихме нещо, което не знаехме преди, а именно, че следващата година не само ще е по-трудна от тази година, но и че ще е рецесия за голяма част на Европа“, каза Дянков по време на заседанието на парламентарната земеделска комисия в сряда.

Министърът отбеляза, че на фона на тази информация консервативният бюджет на страната за 2012 се явява дори твърде оптимистичен. По думите му това е и причината за ограниченията в бюджета за определени отрасли, в това число и земеделието.

„Много се спекулира, че имало 230 млн., които били обещани в повече. Аз тази цифра не я знам. Не ми излиза в сметките как някои хора стигнаха до тази цифра“, коментира Дянков, обяснявайки защо догодина зърнопроизводителите ще получат по-малко пари.

„Това не го знаехме преди месец. Следователно в няколко пера, не само в земеделието, доста повече обуздахме желанията“, каза Дянков.

Министърът подчерта, че седем от големите европейски държави са обявили рецесия за следващата година – Холандия, Италия, Франция, Испания, Белгия, Португалия и Великобритания.

В Закона за държавния бюджет за 2012 година, който Министерството на финансите представи през октомври е записано, че през следващата година се очакват 1 млрд. лв. повече данъчни приходи – 17 млрд. лв., в сравнение с 16 млрд. лв. през 2011 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2.9% през 2012 г. според проектобюджета, оповестен в понеделник вечерта от Министерството на финансите.

Заложеният в „Бюджет 2012" дефицит е 1,35% от БВП.

Според Дянков, минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2012 г. трябва да бъде 3,0 млрд. лв.

Бюджетите на всички ведомства, с изключение на Министерството на културата и Министерството на образованието, остават непроменени.

#МФ #Министерството на финансите #финансов министър #Симеон Дянков #Министър на финансите #Дянков #бюджет #зърнопроизводители #рецесия #Европа #2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай