Александър Кьосев: Културологически изводи от изборите

Александър Кьосев: Културологически изводи от изборите
Александър Кьосев Снимка: Софийски международен литературен фестивал
A A+ A++ A

Културологът Александър Кьосев публикува на страницата си в интернет няколко културологически изводи от изборите. Според него те не са нови, биха могли да се направят и от предишните избори, но сега ситуацията излъчва отчетливи симптоми.

И така:

1. Незавършен, неуспешен и вторично провален процес на Просвещение със следните елементи.

1.1. Свиващи се, почти изчезващи „самоколонизиращи се“ градски елити, които говорят за своя „европейски избор“ без никаква памет за фундаментелните критики, с които XX век фатално е отправил към понятието „Европа“; въпросните елити с лекота смесват това понятие с ЕС и неговата централизирано-бюрократична политика, заслужаваща други критики. 
1.2. Втвърдяващ се масов „антиелитен“ вот в провинцията и по селата, където Дочоолу, Гочоолу, баба Неделя и армия от Асенчовци (виж Асенчо от „Възвишение“ на Милен Русков) гласуват напук - срещу своята представа за непоносимите, нахални, многознайни жълти павета. Тази група все повече се изтегля към монолитен етнически, турско-ромски, вот. Тя е готова и дявола да избере, само и само да натрие носа на софиянци. 
1.3. Сплотен отбор от политически брокери a la бай Ганьо, които успешно манипулират втората група и обживяват с сериозен медиен успех печелившата хлъзгава позиция „европейци сме ние, ама не дотам“. Можете да ги познаете по медийната наглост и „народния начин“ на говорене. 
1.4. Ариергардна мрежа постченгета в сенките, настоящи корпоративисти, които са защитавали преди картата БСП, а сега се изтеглят организирано към според тях печелившата Путинова карта и възможностите да се краде от енерегетиката. 
1.5. Озверели все-още-настоящи-всъщност бивши властници, загубили представата за реалност и закон, довели демагогията и злоупотребата с буквата на закона до специалното българско изкуство на автомедийната хипноза.
1.6. Саморасли идеолози „отдолу“, вариращи между конспиративни теории за извънземните, примордиален национализъм и здравословно хранене. 
1.7. Отсъствие на каквито и да е нови, реални идеи, леви или десни. На този фон – зелена псевдоалтернатива, за която има подозрения, че печели много тъмнозелени пари, щом трябва да се издават разрешения за който и да е строеж. На този фон - креслив, съвсем малък академичен кръжок на „новата левица“, декламиращи неща, дето ги пише по антинеолибералните и алтерглобалистките буквари, като последни истини на диалектическата История. Ще ги познаете по това, че за друго не говорят, но пак не им се разбира.

2. Малцина четат, още по-малцина мислят, всички гледат телевизия. 

Възможност - връщане обратно по стъпките на неуспешното Просвещение и бавно, внимателно тръгване повторно по тези стъпки с деликатно стъпване встрани, когато става дума за известни исторически провали. Не е ясно дали въпросната възможност е реалистична, но май е единствена.

#Евроизбори 2014

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"