Куриозът на евровота – хиляди заблудени наблюдатели

Куриозът на евровота – хиляди заблудени наблюдатели
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Най-големият куриоз на евровота бе регистрацията на огромен брой наблюдатели, много от които не знаеха кого представляват, констатира говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов в студиото на Би Ти Ви.

„Аз констатирах това лично. Наблюдателите по принцип са представители на неправителствени организации, а огромен процент от наблюдателите считаха себе си за представители на партиите“, коментира той. По думите му, от ЦИК ще препоръчат законодателни промени за контрол на този сегмент.

От Института за развитие на публичната среда предупредиха преди вота, че са регистрирани три пъти повече наблюдатели, и изразиха притеснение, че това е новият начин за контрол на вота.

Говорителят на ЦИК отказа да направи прогноза дали преференциалният вот на избирателите от БСП ще направи разместване в листата на социалистите и 15-ият кандидат ще измести първия заради „презастраховането“ на гласоподавателите, отбелязали номер 15 и в квадратчето от списъка с партии, и в кръгчето за преференции.

„ЦИК още не е обработила финално всички резултати от преференциалния вот. Това, което е обявено на сайта, са резултатите от първото въвеждане на протоколите на Районните избирателни комисии, сега тези данни се проверяват при приемането на протоколите от РИК-овете“, обясни Томов.

„Още чисто формално дори не сме обявили кой печели изборите. Има висока вероятност от разместване на някои листи, което е ново за България“, намекна обаче говорителят на ЦИК.

 

#Цветозар Томов #Томов #БСП #вот #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"