Антиевропеецът Фараж начело в Кралството – „мечтата му е реалност“

Антиевропеецът Фараж начело в Кралството – „мечтата му е реалност“
„Хората зад британската Партия на независимостта казаха своята дума с най-изключителния резултат в британската политика за последните сто години“, заяви Фараж в тържествената си реч. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

 

Лидерът на британската Партия на независимостта Найджъл Фараж заяви, че „мечтата му се е превърнала в реалност“ и сега партията му е „трета сила“ в британската политика, след като спечели изборите за евродепутати в Кралството.

Партията на Фараж взе 29,1% от гласовете, като само резултатите от Северна Ирландия и Шотландия остават да бъдат обявени официално.

Зад националистите е работническата партия на Ед Милибанд с 25,4% от гласовете, следвана от Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън с 24,6%, партията на „Зелените“ със 7,9% и Либералните демократи на Ник Клег, които са и коалиционен партньор в кабинета с 6,9%.

Избирателната активност на Острова е била 36%.

Министър-председателят Камерън заяви, че обществото е било „разочаровано“ от Евросъюза и съобщението му е било „получено и разбрано“.

Лидерът на лявата партия Милибанд посочи, че изборните резултати говорят повече за Европа, а партията му трябва да отговори на „желанието за промяна“ в много аспекти.

Това са първите национални избори, които Консерваторите или Работническата партия не печелят от сто години.

„Хората зад британската Партия на независимостта казаха своята дума с най-изключителния резултат в британската политика за последните сто години“, заяви Фараж в тържествената си реч.

Така партията ще изпрати 24 депутати в Европарламента, Консервативната партия – 20, Работническата – 19, „Зелените“ - 4, Шотландската национална партия – 2, а Либералните демократи – 1.

Общо Великобритания има 73 представители в ЕП.

 

#депутати #Ник Клег #Ед Милибанд #Работническа партия #Дейвид Камерън #консерватори #Найджъл Фараж #Британска партия на независимостта #Великобритания #Евроизбори 2014

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2019
Последно от Избори 2019

Всички новини от Избори 2019 »