Мира Радева: Десницата и прозападно ориентираните в България са по-единни

Мира Радева:  Десницата  и прозападно ориентираните в България са по-единни
Мира Радева. Снимка: pressadaily.bg
A A+ A++ A

„Разликата между ГЕРБ и БСП на евроизборите се дължи на няколко факта, но на първо място това е, че десният избирател, който е образован, чувствителен и в средна възраст, според мен беше раздразнен от опита за демонстративно, нагло и арогантно управление на страната. Понеже нямаше никакво политическо развитие след скандала с Пеевски, протестите стихнаха, но избухна нов скандал. Дилемата беше: „Какво правим в България – русофили или русофоби сме?“. Освен ГЕРБ за всички останали партии изглеждаше, че те повече или по-малко са „троянски коне“ на Русия“. Това каза за novinite.bg социологът Мира Радева.
По думите й на тези избори, против волята на управляващите, се получи една относителна консолидация на десния избирател. Радева сравни резултатите на евровота от 2014 г. с тези от 2009 г. Оказва се, че десният вот е бил доста по-разпръснат преди. Има гласове за НДСВ, има гласове за център-дясно, както и за „Синята коалиция“. На тези избори, конкуренцията в дясно не се е оказала толкова голяма, защото реално има ГЕРБ и Реформаторски блок. В лявото политическо пространство, по отношение на русофилските гласове, според Радева, има голяма конкуренция и голямо разцепване.

Според социолога „България без цензура“ в нейната предизборна реторика е политически камуфлаж. „Г-н Бареков говореше, каквото му дойде на устата, само с идеята да се хареса. В този смисъл имаше много абсурдни идеи и абсурдни послания, които обаче по сме свикнали да чуваме от позицията на „Атака“, БСП. Откровено популистки бяха неговите изказвания. Според мен десният избирател, освен на БСП, много се ядоса и на Бареков“, посочи Мира Радева и подчерта още, че десните виждат в Бареков един „поход на задкулисието“. Основен въпрос според социолога е това, откъде идват парите за кампанията на Бареков. Според нея това е въпрос, който ще продължи да виси в публичното пространство.

Мира Радева съобщи, че през настоящата седмица иска публично да покаже колко и какви са резултатите, подадени в ромските секции. Така според нея ще може да се проследи контролиран вот. Така ще се проверят съмненията в обществото къде той се е излял и на кого е помогнал.

„Резултатите показват, че десницата и прозападно ориентираните в България са по-единни от преди. Те са и по-готови за категоричен отпор“, посочи Радева и допълни, че резултатът на „Атака“ дори е висок на фона на това, което Волен Сидеров прави в последно време. Според социолога предизборната кампания трябва да се оценява по линия на финансовите резултати – брой мандати и колко официално са изхарчили политическите партии. Така може да се изчисли колко струва един депутатски мандат. Политическото инженерство ще се окаже провал, според Радева. Тя не предрече голямо политическо бъдеще на Бареков и неговата партия.

„Изключителен феномен е, че една политическа партия от старта си на местните избори през 2005 г. досега не е загубила нито едни избори. Нямаме такава партия досега“, коментира Радева по отношение на партията ГЕРБ. Това според нея означава, че всички подходи към ГЕР, като към маркетингов продукт, като популистка партия, не са съвсем верни. Харизмата на Борисов според социолога вероятно отговаря на някаква представа на българина и той умее да намира точния подход и баланса.

ГЕРБ имат най-голямото ядро от твърди избиратели, смята Мира Радева. Това според нея беше нещо, с което са се гордели БСП и ДПС. „Очакванията, че базирането на кампанията на твърдите избиратели ще донесе победа на изборите за тези две партии, се оказаха напразни. Ако „реформаторите“ успеят да реализират това, което постигнаха сега, в което не съм сигурна, означава, че у нас има едно твърдо ядро на симпатизанти на ЕС, прозападно ориентирани, които са готови на всякакви битки“, отбеляза в заключение социологът Мира Радева.

#БСП #ГЕРБ #Атака #Бареков #Борисов #Сидеров #Пеевски #Реформаторския блок #реформатори #НДСВ #България #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"