Възход на крайните партии след вота в Европа

Възход на крайните партии след вота в Европа
Крайните партии поведоха след вота в Европа. Снимка: www.bnews.bg
A A+ A++ A

Тези избори за Европейски парламент са белязани от възхода на крайните партии. Във Франция Националният фронт излиза на първо място – нещо, което френският премиер нарече политическо земетресение.

Британската Евроскептична партия за независимост на Обединеното кралство също постига силен резултат, като изпреварва управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи. В Гърция радикалната левица „Сириза“ също излиза начело с лека преднина пред управляващата десница.

Все пак Европейската народна партия остава най-голямата политическа група в Европарламента. И през следващия мандат тя ще има повече места от вечния си съперник – социалистите.

Въпреки това разликата между двете групи значително се стопява. ЕНП ще има 212 депутати, на фона на 273-мата представители в предния парламент. Социалистите пък губят 10 места и броят на техните депутати пада на 185. По-малко хора в пленарната зала ще имат и третите по брой в Европарламента – групата на либералите: от 83 на 71 места. Важно е обаче да припомним, че като цяло, броят на местата в Европарламента този мандат ще е по-малък от предходния - от 766 на 751. 

 

#Евроизбори 2014 #ЕНП #Франция #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2019
Последно от Избори 2019

Всички новини от Избори 2019 »