Белгия и Люксембург – първенци по избирателна активност

Белгия и Люксембург – първенци по избирателна активност
И у нас се наблюдава ръст на избирателната активност. Снимка: capreform.eu
A A+ A++ A

В неделя вечер ставаме свидетели на исторически момент, или поне това каза говорителят на Европарламента Джауми Дук. Причината е, че от първите избори за Европарламент през далечната 1979 година с всеки изминал вот избирателната активност намалява.

За първи път тази година тенденцията се обръща. И ако през 2009 година гласуват 43% от европейците, които имат право на глас, то сега 43,1 на сто от жителите на Евросъюза са отишли до урните.

Първенци по процент гласували са Белгия и Люксембург, където избирателната активност е 90%. В тези страни обаче гласуването е задължително. Задължително е и в Гърция и Кипър, но там избирателната активност е под 60%.

Този път и българите са по-активни. Избирателната активност у нас е 40,2%, в сравнение с 39 на сто на изборите през 2009.

Рекордно нисък интерес към изборите отново демонстрират в Словакия – там до урните са отишли едва 13% от имащите право на глас. Това е абсолютен рекорд не само за Европа, но и за самата страна, която досега не е събирала повече от 20% избирателна активност на Евроизбори.

#Евроизбори 2014 #Евросъюз #Белгия #Люксембург #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2019
Последно от Избори 2019

Всички новини от Избори 2019 »